Акценти
Начало / Общество / 9 май – Ден на Европа

9 май – Ден на Европа

От 1985 г. до наши дни 9 май се чества като Ден на Европа. Макар за мнозина 9-ти май да е Денят на Победата (от близкото ни минало) истинският повод 9 май да е по-специален в нашия календар днес е “Декларацията на Шуман”.

На 9 май 1950 г. тогавашният министър на външните работи на Франция – Роберт Шуман, представя своето предложение за създаването на обединение на държавите в Европа, което да отговаря за поддържането на мирни отношения на Стария континент. Това предложение остава в историята като “Декларацията на Шуман” и се счита за основополагащо на днешна Обединена Европа.

Тази дата става символ на Обединена Европа наред със синьото знаме със златни звезди, Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен по текст на Фридрих Шилер и единната валута /еврото/. По този начин се обединяват в сърцата на хората два знаменателни момента от историята на континента – победата над фашизма и хитлеризма, родена в обединени усилия и дълбоко изстрадана и стремежа за просперитет и мир.

Всяка страна, избрала демократично да се присъедини към Европейския съюз, подкрепя неговите основни ценности – мир и солидарност. Тези ценности намират израз в икономическо и социално развитие с екологични и регионални измерения, които гарантират достоен жизнен стандарт на всички граждани.

Прочетете също:

Спират Водната каскада  в Плевен заради продължителното засушаване

Водната каскада, водните огледала, големият фонтан и пеещият фонтан в градската градина ще спрат работа ...