Акценти
Начало / Политика / 9 май – Ден на Европа и Ден на победата

9 май – Ден на Европа и Ден на победата

На 9 май се отбелязва Денят на Европа и Денят на победата. Денят на Европа е посветен на мира и обединението в Европа. Денят на победата е посветен на победата на СССР над Нацистка Германия във Великата Отечествена война.

Денят на Европа е един от европейските символи, които насърчават единството между европейците. Този ден се чества в различни форми в повечето държави-членки на ЕС и кандидат-членки на Е. Поради политическия характер на този ден, той се използва като възможност да се информират хората за ЕС и да се говори в подкрепа на европейската интеграция.

Смята се още, че датата 9 май не е избрана случайно за празнуване на Деня на Европа. Това е датата на „второто раждане” на Европа, тъй като преди 72 години именно на тази дата се слага край на Втората световна война. На 9 май 1945 година с подписване на капитулацията на Германия, завършва Втората световна война. В народите на бившата СССР дори и днес 9 май се отбелязва като Ден на Победата, в който се прекланят пред паметта на загиналите във войната.

В Европа и Русия Денят на победата се честват на различни дати. Причината за това е разликата в часовото време и усложнената процедура по капитулацията на Германия. Така, късно вечерта на 8 май окончателно влиза в сила, подписаната на 7 май капитулация на Третия райх. Подписаната веднъж на 7 май в 02:41 капитулация, влиза в сила на 8 май в 23:01 ч по средноевропейско време, но се преподписва по настояване на СССР. Това става в 22,43 ч. по централноевропейско време на 8 май, което се пада 23,43 ч. в източноевропейската часова зона в която е България, но е в 0,43 ч. на 9 май по московско време. Затова в Европейския съюз Денят на победата над Германия се празнува на 8 май, а в Русия – на 9 май.

Прочетете също:

Алея в Скобелевия парк ще носи името на Андрей Романов

В памет на един от най-успешните кметове на Плевен – Андрей Романов алеята в Скобелевия ...