Начало / Здравеопазване / 88 на сто от проверките на аптеки в Плевенско са завършили със санкции

88 на сто от проверките на аптеки в Плевенско са завършили със санкции

През изминалата 2017г. РЗОК-Плевен е  извършила общо 1 669  бр. проверки на изпълнението на договорите с изпълнители на медицинска, дентална помощ и аптеки. Спрямо предходната година те са с близо 14% повече, отчитат от Здравната каса в Плевен.

Най-значим ръст в отчетените проверки е реализиран при изпълнителите на извънболнична дентална помощ – с 32%. Следват проверки в болнична помощ, които са се увеличили с 30% през изминалата 2017 г.. Проверките на изпълнители на извънболнична помощ – общопрактикуващи лекари и специалисти, са се увеличили с 13% спрямо 2016 г.

Резултатът от осъществения последващ контрол и внезапен /непосредствен контрол по време на оказване на  медицинска помощ/ контрол сочи, че най-висок процент на проверки с нарушения, констатирани от контролните органи на касата, има по договорите с аптеки – 88,4% от проверките са завършили с предложения за санкции.

При проверките на общопрактикуващи лекари, специалисти и лекари по дентална помощ  през 2017 г.  при 68.83% от извършените проверки са установени нарушения, довели до налагане на санкции на изпълнителите.

Следват проверките с констатирани нарушения при изпълнители на болнична медицинска помощ –  в 40% от извършените проверки са наложени санкции, а при 71 проверки са установени неоснователно получени суми, които лечебните заведения  са възстановили.

Финансовият ефект от контролната дейност през 2017 г. е общо 307 479,97 лв., като 206 640 лв. са от санкции, а 100 839 лв. – от неоснователно получени суми за възстановяване от изпълнителите, съобщават от РЗОК – Плевен.

Предварителният контрол върху отчетната документация на изпълнителите е спрял заплащането на дейност в размер на 342 860,29 лв. за годината. Най-голям е размерът на сумата при изпълнителите на болнична медицинска помощ – 212 521 лв.. Основни причини за отказ за заплащане от Здравната каса са дублирана дейност  и лечение на лица с прекъснати здравноосигурителни права

  През миналата година подлежали на контрол в област Плевен са били 629 договорни партньори на РЗОК – Плевен.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...