Акценти
Начало / Култура / 85 години ще празнува Военен клуб – Плевен

85 години ще празнува Военен клуб – Плевен

На 19 декември тази година Военен клуб – Плевен ще отбележи 85 години от създаването си. По този повод ще бъде организиран тържествен концерт на 19 декември, четвъртък, от 11 часа в театралния салон на Военния клуб.

Дома на плевенското офицерство, както се е наричал в началото Военния клуб е създаден, след като с царски указ от август 1914 г. е дадено разрешение за отпускане на парцели за построяване на Военни домовев страната. Плевенските общински съветници тогава дават съгласие за предоставяне на терен и по предложение на кмета Иван Миндиликов на 5 юли 1927 г. е взето решение, да се изгради Дом на плевенското офицерско събрание на площ от 4 750 кв. м. По идея на генерал – лейтенант Илия Атанасов, началник на плевенския гарнизон, започва набиране на средства чрез дарения и лотария, като за 5 години са събрани близо 10 милиона лева.

На 9 октомври 1932 г. пред гражданите, духовенството и официалните власти основният камък е положен, вградено е и послание към идните поколения, което гласи: „Тук ще се укрепва духът на народа и ще се поддържа вярата му в светлото бъдеще на България”, припомня Валя Минкова, голяма част от чийто живот е свързан с плевенския клуб.

На площ от 2090 кв. м. под ръководството на майсторите Миньо и Тодор Владов и е издигната сграда в импресионистичен стил с оригинално, обемно пространствено решение под формата на буквата Б.

С необикновена за времето си тържественост новопостроеният Дом, читалище и музей е осветен на 19 декември 1934 г. в присъствието на Цар Борис III, царица Йоанна, княз Кирил, военния министър генерал Златев и генерал -майор Филипов – началник на плевенския гарнизон.

Сградата на Военния клуб е архитектурен паметник на културата от национално значение, а мебелите, с които е бил обзаведен салона за високи гости са изработени по проект на професор Богдан Кръстев и подарени от общините Плевен и Тетевен.

Прочетете също:

Прекъсвания на електрозахранването в части от община Плевен ще има на 28 май

Ремонтни работи по електропровод 110 kV, който е собственост на Електроенергийния системен оператор, налагат промяна ...