Начало / Крими / 78-годишна от Подем е поредната жертва на телефонна измама

78-годишна от Подем е поредната жертва на телефонна измама

телефонНа 27 ноември 2014 година в полицията в Долна Митрополия е дошла 78-годишна жителка на село Подем. Жената е заявила, че на 26 ноемри 2014 година около 22:50 часа е получила обаждане на домашния си телефон от мъж, който се е представил, като „Стефанов от полицията“ и е обяснил, че дъщеря й е блъснала и умъртвила лице от ромски произход, след което е задържана от органите на МВР. Мнимият Стефанов е поискал сумата от 3000 лева, за да бъде освободена. На 26 ноември около 23:20 часа 78-годишната на входната врата на къщата си е предала парична сумата в размер на 1800 лева на лице, което не може да опише, защото човекът е бил в сянка. По-късно при проведен разговор с племенника си от селото възрастната жена е разбрала, че е била измамена. Уведомен е дежурен прокурор при РП – Плевен. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.209 от НК. Продължава работа разследващ полицай, съобщават от полицията в Плевен.
Във връзка със зачестилите през последните дни случаи на извършени телефонни измами, от ОД на МВР напомнят на хората да бъдат особено внимателни и предпазливи. Телефонните измамници са изключително изобретателни, с тренирани психологически умения, като по време на телефонния разговор се ориентират за възрастта на набелязаните жертви и се възползват от първоначалния шок от споделената информация, за да ги манипулират.
Съветваме гражданите, ако им бъде отправена подобна “оферта”, да не се доверяват само на телефонно обаждане. Да разпитат за имена и събития, които лицето би трябвало да знае, да търсят обратна връзка с близките си, да се свържат с други общи познати и роднини. В никакъв случай да не предават пари. Да не споделят каквато и да било лична информация или да предават документи на обаждащи се без установена със сигурност самоличност.
Не се доверявайте и не давайте пари на непознати хора. При всяко съмнение, търсете помощ от близките си.
Измамниците използват различни сценарии.
Видове телефонни измами:
1.ОСВОБОЖДАВАНЕ НА КОЛЕТ
Ваш “роднина”, с когото не сте се чували или виждали отдавна, е изпратил колет от чужбина, съдържащ голяма сума във валута или други ценности. Трябва да дадете определена сума, за да получите колета, под предлог, че ако не се плати, от митницата ще го конфискуват. Измамниците могат да поискат да платите транспортни разходи за доставката. В повечето от тези случаи по-късно ви търси друг глас, който се представя за вашия роднина, старае се да ви убеди колко ценна е пратката и обещава, че като се видите, ще ви плати разходите.
2.ИЗГОДНА СДЕЛКА
Телефонно обаждане за закупуване на ремъци, лагери и други части под предлог, че са на много изгодна цена и ще се продадат с голяма печалба. В повечето случаи измамникът се представя за “познат”. При предаването на исканата сума потърпевшите получават запечатан пакет. Обикновено той е тежък, а по-късно се оказва, че съдържа непотребни вещи.
3. ВНАСЯНЕ НА ГАРАНЦИЯ
“Адвокат” , “следовател” или “полицейски служител” звъни предимно на възрастни хора и им съобщава, че техен внук, внучка, племенник или друг близък е предизвикал пътно транспортно произшествие с пострадал (най-често малко дете), който е в болница с опасност за живота. Трябва да се плати определена сума като гаранция за освобождаване от арест. В повечето от тези случаи измамниците също пращат подставени лица, най-често представящи се за “адвокат”, или “помощник следовател”, които да вземат сумата и да я предадат на съответния човек, от когото зависи освобождаването на близкия.
4. ОТКУП ЗА ОТВЛИЧАНЕ
Отново жертви на измамниците са възрастни хора, този път им се съобщава, че внук или внучка са отвлечени и се иска определена сума пари, за да бъдат освободени. По телефона измамниците имитират плач и уплашен глас, с който да впечатлят и да убедят възрастния човек, че наистина техният близък е отвлечен. След като се убедят, че възрастният човек е подготвил парите, измамниците изпращат посредник, който да вземе “откупа”.
5. ЗАКУПУВАНЕ НА ВАУЧЕРИ
Друг сценарий е позвъняване на “близък”/ племенник или друг роднина/, който моли да закупите ваучери за зареждане на предплатени карти на мобилните оператори – в момента му е необходимо провеждане на важен разговор, а той не може да си закупи такива. В тези случаи обикновено потърпевшите също са възрастни хора. След закупуване на ваучерите измамниците се свързват отново по телефона, за да научат кода на ваучера.
6. ПРОБЛЕМИ С ПОЛИЦИЯТА
В този случай непознатият се представя за служител на МВР. “Полицаят” назовава името си. Понякога дързостта стига до там, че разпорежда веднага щом затвори, жертвата да му позвъни на определен мобилен телефон, за да си спестите проблеми с прокуратура, следствие и т.н. Убеждава, че Ваши близки са извършили административно нарушение, за което дължите глоба или дори криминално престъпление. Разяснява, че глобата може да платите по два начина – като дадете пари на ръка на лице, което ще Ви потърси на домашния Ви адрес или като купите ваучери към определени мобилни оператори и му издиктувате серийните номера.
7. РОДНИНА В ЧУЖБИНА
Обажда Ви се човек, който се представя за близък, работещ в друга страна. Обяснява, че е изгубил парите си, а трябва да пътува за България, да постъпи на лечение или да плати нанесена от него щета при катастрофа. Моли Ви да му помогнете с определена парична сума. Предлага Ви да предадете парите на негов приятел или на изпратен от него таксиметров шофьор, за да му “спестите разкарването” до банката или пощата.
8. ВНАСЯНЕ НА ГАРАНЦИЯ
Измамникът се представя за Ваш близък роднина, внук или племенник. Съобщава, че е задържан в полицията (естествено в друг град), тъй като е причинил катастрофа и е увредил полицейски автомобил или има тежко пострадал човек, който впоследствие е починал. Сам или чрез негов приятел Ви моли да му услужите с пари, необходими за плащане на гаранция за неговото освобождаване. Вие предоставяте сумата на специално изпратен “посредник”, с когото се срещате пред обществени сгради – поща, болница и др. За да бъдат по-убедителни, измамниците често предоставят и телефонния номер на мним полицейски служител, който да потвърди версията им.
9. ПОГАСЯВАНЕ НА ДЪЛГОВЕ НА ПОЧИНАЛ БЛИЗЪК
Измамниците наблюдават таблата за некролози или входните врати на жилищата. Събирайки информация за скоро починал човек, търсят близките му, като се представят за негови колеги или познати. Заявяват, че месец преди смъртта му, са му дали в заем определена сума и искат тя да им бъде върната. Притеснени и объркани, Вие сте готови да вземете дори заем от съседи, за да погасите задълженията на Вашия роднина.
10. ПЕЧАЛБА ОТ ЛОТАРИЯТА
Измамниците ви се обаждат по телефона и ви поздравяват за току що спечелена награда от някаква лотария, или получавате електронно поздравление за спечелване на много пари (между няколкостотин хиляди и няколко милиона долара) от електронна лотария или от наследство. За да ви преведат тези суми много бързо искат от вас да им изпратите личните си данни и някаква сума пари. Ако реагирате на писмото, но искате отсрочка, измамниците започват да намаляват сумата, само и само да им изпратите някакви пари, докато в същото време се опитват да източат кредитната ви карта например. Когато някой стигне дотам да им преведе някаква сума и чака най-после да се добере до „огромната печалба“, започва мотаене, възникват непредвидени пречки и се искат още и още пари, докато накрая измаменият се усети и спре преводите.
АКО СТАНЕТЕ ЖЕРТВА НА ПОДОБНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СЕ ОБАДЕТЕ НА ТЕЛЕФОН 112.
ГОВОРИТЕЛ НА ОДМВР – ПЛЕВЕН: МАРИАНА ЦВЕТКОВА

Прочетете също:

Над 300 кг тютюн открили в Пежо

На 23 януари 2020 година в 23:45 часа в село Буковлък е проверен паркиран лек ...