Начало / Здравеопазване / 74 процента подкрепят завишаването на санкциите за посегателства срещу лекари

74 процента подкрепят завишаването на санкциите за посегателства срещу лекари

Според представително проучване, направено сред 1 779 пълнолетни граждани, 74% от тях напълно подкрепят или са склонни да подкрепят промени в Наказателния кодекс, предвиждащи завишени санкции за посегателства срещу лекари при изпълнението на  служебните им задължения. Отрицателно мнение по въпроса са изразили едва 5 процента от интервюираните.

72% от допитаните пък са твърдо против разрешаване на раждане в домашни условия, а не в лечебно заведение. 8 на сто подкрепят идеята за раждане у дома, но само ако родилката сама заплати за присъствието на медицинското лице и едва 3 процента от хората смятат, че разходите за раждането в домашни условия трябва да се поемат от НЗОК.  Най-висок е делът на противниците на раждането извън болница сред жените – 78 на сто от тях отхвърлят тази възможност. 76 на сто от жителите на областните градове също не приемат раждането да става в домашни условия.

Националното представително проучване е проведено в периода 30 ноември – 10 декември 2012 г. по поръчка на Министерство на здравеопазването.

Прочетете също:

Служителите на РЗОК – Плевен излязоха на предупредителен протест

За един час днес, от 10 до 11 часа,  служителите на РЗОК-Плевен спряха работа и ...