Начало / Образование / 70 хил. лв инвестира Земеделското министерство в ПГ по лозарство и винарство в Плевен

70 хил. лв инвестира Земеделското министерство в ПГ по лозарство и винарство в Плевен

Министър Греков

70 хил. лева е инвестирало Министерството на земеделието и храните за подмяна на част от дограмата в ПГ по лозарството и винарство в Плевен. Това стана ясно днес при посещението на земеделския министър проф. Димитър Креков в гимназията. Ремонтът е стара мечта на директорката на учебното заведение Бисерка Илиева, сподели тя.  ”Необходими са обаче още много средства за ремонт на училището. Сумата е дребна, но все пак е стъпка напред. Трябва сградата да бъде санирана, покривът също е в лошо състояние, необходими са промени във вътрешния интериор на училището”, добави Греков. И добави, че в следващия програмен период са предвидени около 50 млн. лв за ремонта на 74-те държавни училища, които са към Министерството на земеделието и храните. Те ще бъдат бенефициенти по ОП”Регионално развитие”.

Министърът информира още, че подготовката на средни специалисти в областта на земеделието е изоставена на по-заден план и това е отчетено като голям пропуск и вече е осезаем вакуумът в животновъдството, растениевъдството, механизацията.

ЛВТ

„Трябва да обърнем специално внимание и на науката в аграрното образование. В следващия програмен период ми се иска към всяка мярка и програма да има определено място на науката. Ние няма да можем да се развиваме без иновации, които да внедряваме в земеделското производство. До там стигнахме, че купуваме чужди семена, чужди сортове, чужди породи, което не е типично”, посочи министърът. По думите му земеделското производство е регионално, затова трябва да има местни адаптирани сортове и породи, които да отговарят както на изискванията – почвени, климатични и географски, така и на традициите в дадена страна. А България в тази области има огромни възможности и огромен потенциал. Прекрасно генетично разнообразие. За развитието на науката в земеделското министерство ще се грижи Дирекция”Образование”, информира още министърът.

Работно посещение на проф. Греков днес включва и среща със земеделски производители в Белене. Той е придружен от плевенските депутати от Коалиция за България Васил Антонов и Димитър Кочков, както и от бившия червен депутат Румен Петков.

Прочетете също:

За поредна година в ДГ „Еделвайс“ се проведе открит урок по предприемачество

За  девета  поредна година в ДГ „Еделвайс“ – Плевен, днес се проведе открит урок по ...