Начало / Образование / 65 години от създаването си празнува ПГ по механоелектротехника в Плевен

65 години от създаването си празнува ПГ по механоелектротехника в Плевен

65 години от създаването си отбеляза днес Професионалната гимназия по механоелектротехника в Плевен. На рождения си ден училището посрещна десетки официални гости, партньори и приятели. Празникът на гимназията уважи и председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, информират от пресцентъра на местния парламент. Присъстваха и общинските съветници Диана Данова, Пенчо Дреновски, зам. – кметът Иван Кюлджийски, Йонита Иванова – началник на отдел „Образование“, представители на Техническите университети в Габрово и Русе, на авиационния факултет в Долна Митрополия, бивши учители и ученици на гимназията, представители на бизнеса и др.

Празникът започна с тържествено издигане на националното знаме на Република България, след което бе представена накратко и историята на училището. Началото е поставено преди 65 години, когато с Постановление на Министерския съвет от 10.08.1951г. в Плевен се открива механотехникум. Първият директор е инж. Генчо Дончев, а приетите за първата 1951/52 учебна година ученици са 240. Началото е трудно и в това е предизвикателството към първите. Техникумът тогава дори няма собствена учебна сграда.

годишнина ПГ по механоелектротехника Плевен 1

Днес, 65 години по-късно, ПГ по механоелектротехника има своето запазено място в образователната система на Плевен, разполага с модерна учебна база и работи по редица проекти. „Гордост за гимназията е, че над 90 на сто от завършилите ученици успяват да се реализират в своята професия“, каза в поздравлението си Таня Лазарова – директор на гимназията. И отбеляза, че празничният ден е и ден за равносметка, и гимназията с гордост може да се похвали с успехите на своите възпитаници и преподавателски екип.

годишнина ПГ по механоелектротехника Плевен 2

Поздравление за празника към учители и ученици отправи и председателят на Общинския съвет Мартин Митев. На всички ученици и учители той пожела здраве, все така успешно да надграждат авторитета на училището, неизчерпаеми сили и амбиция в постигането на нови успехи.

годишнина ПГ по механоелектротехника Плевен

За празника си гимназията получи и много поздравителни адреси, в това число от председателя на 43-ото Народно събрание Цецка Цачева, областният управител на Плевен Ралица Добрева, кметът на Община Плевен Георг Спартански и др. За празника директорът на гимназията Таня Лазарова връчи юбилейни плакети на председателя на Общински съвет – Плевен Мартин Митев и на останалите официални гости. Тържеството за 65-ата годишнина продължи с музикална програма.

годишнина ПГ по механоелектротехника Плевен 3

Снимки: пресцентър ОбС-Плевен

Прочетете също:

Новите 14 електробуса и зарядни станции за тях вече са в Плевен

Нови 14 електробуса и също толкова зарядни станции за тях бяха доставени предсрочно в Плевен ...