Начало / Общество / 61 пешеходци са загинали в страната от януари до края на месец май

61 пешеходци са загинали в страната от януари до края на месец май

Пешеходна пътека

От 1 януари до 31 май се е увеличил броят на пътните инциденти с участието на пешеходци на територията на 12 областни дирекции на МВР, като 61 са загиналите, а ранените са 770 души, информират от пресцентъра на МВР.

Главна дирекция ”Национална полиция” въвежда засилен контрол над поведението на пешеходците и водачите на МПС. Мерките са разпоредени на областните дирекции на МВР и СДВР. Поводът за тях са резултатите от анализа на пътнотранспортни произшествия с участието на пешеходци от началото на годината. Сред основните причини за настъпването на произшествията са неправилното поведение на пешеходците на пътното платно, пресичането на неопределени за това места или неспазване на светлинните сигнали на светофарните уредби. В тази връзка е разпоредено провеждането най-малко два пъти месечно на специализирани полицейски операции за контрол на поведението пешеходците като участници в движението.

Те ще се планират след изготвяне на задълбочен анализ на пешеходния травматизъм в регионите, извеждане на основните причини за инцидентите с участието на пешеходци и  определяне на потенциално опасните места. Контролът ще бъде насочен и към установяване на нарушения, извършвани от водачи на МПС, които водят до настъпване на пътно-транспортни произшествия.

Специално внимание ще бъде насочено към превоза на деца и задължителното използване на обезопасителни системи, както и върху правоспособността на водачите и техническото състояние на превозните средства, с които се осъществява организиран превоз на деца.

В ежедневната контролна дейност е включен и преглед на състоянието на пътищата/улиците и техните принадлежности – състояние на настилките, вертикалната сигнализация, маркировка, видимост на пешеходните пътеки, осветяване, пешеходни ограждения и други. При констатиране на проблеми ще бъдат изготвяни сигнални писма до стопаните на пътя за отстраняване на несъответсвията.

Прочетете също:

Оформят дървесните корони в района на новоремонтираната пешеходна зона

Днес ще бъде извършено оформяне на короните на чинарите с кубични форми на територията на ...