Начало / Култура / 6-годишен е най-малкият участник във Втория международен фестивал на китарата – Плевен 2016

6-годишен е най-малкият участник във Втория международен фестивал на китарата – Плевен 2016

Над 200 участници от 24 държави ще се включат в конкурса на Втория международен фестивал на китарата, който ще започне утре в Плевен.  Освен от България във фестивала ще се включат участници от Германия, Франция, Италия, Испания, Швейцария, Португалия, Румъния, Гърция, Русия, Латвия, Сърбия, Македония, Полша, Австрия, САЩ и други. Най-малкият участник в конкурсната програма е 6-годишният Виктор Василев от Плевен, който ще се състезава в категорията 9-10-годишни. Това съобщи на пресконференция днес в пресклуба на БТА Николай Михайлов – преподавател в НУИ „Панайот Пипков”, който е идеолог и основен двигател на международния форум.

Организатор на събитието, което ще се проведе от 30 ноември до 4 декември, е сдружение „Изкуството до мен”. Съорганизатори са читалище „Лик-1959” и НУИ „П. Пипков”. Проявата е подкрепена от Община Плевен и е част от фестивалния календар за 2016 г. на нашия град.

„Фестивалът на китарата в Плевен е най-големият в страната по брой участници и броя на държавите, които те представляват, както и по брой на концертите – общо пет”, подчерта Николай Михайлов. Той допълни, че плевенският фестивал е истински празник, който носи своя уникален дух. „Зад организирането му стои не просто една идея, а една мечта, която се превърна в кауза за мнозина. Щастлив съм, че допринесох името на Плевен да се чуе по цял свят”, сподели Михайлов.

Фестивалът си извоюва много престижно място в културното пространство на страната, той носи истински просветителски дух и е вълшебен свят за младите участници. Така в едно изречение могат да се обединят суперлативите, които казаха за предстоящото събитие в Плевен някои от официалните гости, между които Росен Балкански – преподавател по класическа китара в НМА „Панчо Владигеров”, Стела Динкова – преподавател по класическа китара в АМТИИ – Пловдив, Георги Василев – преподавател по класическа китара в Музикалната академия в Лозана.

Откриването на фестивала е от 18.30 часа на 30 декември в концертната зала „Божко Шойков” на НУИ „П. Пипков”. Входът е свободен.

На 1, 2 и 3 декември в читалище „Съгласие“ ще са трите големи концерта на гостуващи известни майстори на китарата. Билети за тях се продават на касата на читалището.

Фестивалът ще бъде закрит с Гала концерт и награждаване на лауреатите на фестивала, който ще е на 4 декември от 19 часа в концелтна зала „Божко Шойков“ на НУИ „П. Пипков“. Входът е свободен.

В рамките на фестивала майсторски класове ще проведат седем известни преподаватели по красическа китара от България, Германия, Румъния, Сърбия, Македония.

Прочетете също:

Отдават под наем части от общински имоти в детски и учебни заведения в Плевен

Да се проведе публично оповестен конкурс и търг за отдаване под наем на части от ...