Начало / Здравеопазване / 57-годишна пациентка е първата с дарен силиконов имплант от фондация „Св. Иван Рилски”

57-годишна пациентка е първата с дарен силиконов имплант от фондация „Св. Иван Рилски”

57-годишна жена, оперирана от рак на гърдата в първи стадий, е първата пациентка, на която е поставен силиконов експандер, дарен от фондация „Св. Иван Рилски”. Това съобщи днес д-р Елиза Георгиева, съпредседател на фондацията.

Операцията е извършена от д-р Румен Стоянов, хирург онколог, който е сертифициран за извършване на реконструктивни операции при карцином на гърдата. Въпреки това в операцията е взел участие и пластичен хирург. „Според мен е редно на тези операции да присъства пластичен хирург и този въпрос подробно беше обсъден преди седмица на кръгла маса в София, организирана от Бизнес лейди клуб”, обясни д-р Стоянов.

Операцията е извършена на 19 юли, четвъртък и в неделя пациентката е била изписана от отделението на болница „Свети Панталеймон” в Плевен. По думите на д-р Стоянов състоянието й е добро, което се потвърждава и от последвалите вече два контролни прегледа.

Д-р Стоянов уточни, че пациентката не е избрана по някакви специални критерии. За да има реконструкция на гърдата, на първо място трябва ракът на гърдата да не е в напреднал стадий и на второ място, самата пациентка да желае да й бъде поставен силиконов имплант, обясни хирургът.

За съжаление вече имаме няколко случая на млади жени, оперирани от рак на гърдата, при които не можеше да се постави силиконов имплант, заради напредналия стадий на заболяването, подчерта д-р Елиза Георгиева и отправи апел към жените редовно да извършват профилактични прегледи.

Д-р Георгиева съобщи, че Бизнес лейди клуб, на който тя е член, организират национална кампания под мотото „Ангели срещу карцином на гърдата”, чиято основна цел е именно тази – да призове жените към отговорно отношение към собственото им здраве. Жените трябва да разберат, че открит навреме, ракът на гърдата е успешно преодолимо заболяване, подчерта д-р Георгиева.

Националната кампания се очаква да стигне до Плевен около 19 октомври, когато е църковният празник на св. Иван Рилски. Именно тогава фондацията ще организира и втория благотворителен бал за събиране на средства за дейността си.  Между 4 600 и 5 600 лв. струва една реконструктивна операция на гърдата. За да могат повече жени да се възползват от тази възможност, апелираме към благотворителността на всички хора. Д-р Елиза Георгиева изказа големите си благодарности на общинския съветник Кирил Тодоров, който тези дни е направил дарение от 1 000 лв. с обещанието да има последващи благотворителни жестове.

На снимката: Д-р Елиза Георгиева, съпредседател на фондация „Св. Иван Рилски“ и д-р Румен Стоянов, хирург онколог

Прочетете също:

И тази събота и неделя ще работи мобилен кабинет за ваксинация в Плевен

Тази събота и неделя (12 и 13 юни) в Плевен на пл. Възраждане пред Мавзолея ...