Начало / Политика / 500 милиона лева повече за общините предлагат от ДЕН

500 милиона лева повече за общините предлагат от ДЕН

Необходима е нова актуализация на бюджета, поради очертаващия се срив в приходите на българските общини. Това заяви в интервю пред БНР Найден Зеленогорски – Председател на Гражданско сдружение „Достойнството на един народ” – ДЕН. При общ бюджет около 5,2 милиарда лева, планираните приходи от местни данъци и такси са около 1 милиард лева, но постъпленията от началото на годината са крайно недостатъчни: през март в бюджета на община София приходите са с 19 милиона по-малко в сравнение с март 2019 година. В община Плевен за първото тримесечие на тази година местните приходи са намалели с 15% съотнесено с първото тримесечие на 2019 година. Подобна тенденция се наблюдава във всичките 265 общини на България. Това създава огромен недостиг на средства, което може да блокира работата им, коментира Зеленогорски.

Българските общини са на първа линия и в борбата с коронавируса – общинските болници и ДКЦ-та са неразделна част от системата за опазване на здравето на гражданите. Грижите за образованието, социалните услуги, почистването, обществения ред и сигурността и други са застрашени. През общинските бюджети се финансират ремонтите на 20000 километра пътна мрежа, 57000 км улици, 90000 км тротоари и още толкова ВиК мрежи.

Всичко казано, както и обстоятелството, че в нормални условия изпълнението на местните приходи е в рамките на 73% и просрочените задължения на общините към 01.01.2020 г. са около 200 милиона лева, са достатъчни основания за осигуряване от държавния бюджет на допълнителна субсидия от минимум 500 милиона лева на общините, разпределена на база брой живущи в тях.

Тези средства трябва да се разходват с решения на общинските съвети, които са най-близо до хората и могат да подкрепят спешни антикризисни мерки, за граждани в бедност, както и за малкия и средния бизнес, който е гръбнакът на българската икономика.

Ние от ДЕН настояваме спешно да бъдат предприети необходимите действия по актуализация на бюджета, за да не съжаляваме после за закъснението, защото след няколко седмици българските общини ще бъдат на колене!

Прочетете също:

Пациенти, преболедували КОВИД-19, ще могат да продължат лечението си в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“

Пациенти, преболедували Ковид 19, може да продължат лечението на последици от вируса в Клиниката по ...