Акценти
Начало / Икономика / 42 проекта за собствен бизнес чакат одобрение за финансиране по „Подкрепа за предприемчивите българи”

42 проекта за собствен бизнес чакат одобрение за финансиране по „Подкрепа за предприемчивите българи”

За трите сесии на проекта „Подкрепа на предприемчивите българи”  в Бюро по труда в Плевен са постъпили 42 проекта за започване на малък бизнес с финансова помощ по проекта. Само за последната сесия подадените проекти са 9, научихме от Недко Лачев, директор на Бюро по труда – Плевен.

„Всички бизнес планове са изпратени в Агенцията по заетостта, където ще бъдат разгледани от оценителна комисия. От всички подадени проекти има отхвърлени само 5-6 заради предварително разкриване на фирмата, която кандидатства”, обясни Недко Лачев.
По схемата „Подкрепа за предприемчивите българи” се предвижда 2 500 безработни от цялата страна да получат до 20 000 лв. за започване на собствен бизнес. Желаещите да се включат в проекта безработни преминаха задължителни обучителни курсове. Като времето за посещение на курсовете е платено от програмата по 8 лв. на ден. Завършилите обучението бъдещи предприемачи преминаха и консултации за изработване на бизнес план. След като подготви бизнес план, безработният регистрира собствена фирма и с нея кандидатства за финансовата помощ в Бюрото по труда.
Ако проектът бъде одобрен, той може да получи финансиране в размер до 20 000 лв. Парите не се дават накуп, а по обичайния за грантовите схеми поетапен ред. Авансово се плащат 20% от стойността на проекта, след това има междинни плащания, а финалното е при изпълнение на всички ангажименти на подпомагания.

Прочетете също:

Ремонт на ЕСО налага прекъсване на електрозахранването в община Долни Дъбник

Държавният Електроенергиен системен оператор /ЕСО/ уведоми електроразпределителното дружество в Западна България – ЕРМ Запад за ...