Акценти
Начало / Икономика / 40% от програма „Развитие на човешките ресурси” за насърчаване на заетостта

40% от програма „Развитие на човешките ресурси” за насърчаване на заетостта

За насърчаване на икономическата активност на безработните лица и повишаване производителността на заетите лица са заделени 40% от бюджета на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. Това обяви днес министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов на среща с представители на бизнеса в Плевен след изнесеното заседание на Министерски съвет в града. В срещата участваха регионалните структури на Агенцията по заетостта, кметове от областта, граждани.

Министър Младенов запозна присъстващите със схема «Развитие» по ОП „Развитие на човешките ресурси”. По нея безработни лица се обучават за придобиване и повишаване на професионалната си квалификация, но в съответствие с изискванията на бизнеса. До момента в обучение са включени над 39 000 лица, ново работно място е осигурено за над 24 000 от тях. За тях са осигурени средства в размер на минималната работна заплата за период от 9 до 12 месеца. До момента по схемата са усвоени 58 милиона лева, обобщи министър Младенов. Той призова бизнеса да се възползва в максимална степен от финансовите възможности на програмата, като посочи, че в България има около 300 хиляди компании, 98% от които са средни и малки фирми. В същото време в страната има около 370 хиляди безработни, от които без или с ниско образование са над 50%. Ако всеки работодател наеме по един човек, безработицата ще намалее чувствително, подчерта министър Младенов.
След срещата  министър Младенов направи проверка в Центъра за професионално обучение към сдружение «Регионален бизнес център Плевен». Центърът предоставя обучение по схема «Насърчаване стартирането на проекти за развитие на самостоятелна стопанска дейност – Компонент 1», финансирана със средства от ОПРЧР. В обучение за сътрудник в бизнес услуги са включени 19 лица. Периодът, в който се провежда курсът, е 22 март – 8 юни 2012 г. Екипът на МТСП се запозна с качеството на предоставяната услуга. Министър Младенов дискутира с курсистите възможностите за кариерно развитие след завършването на програмата, като те изразиха желание за професионална реализация в туристическия бранш или в сферата на алтернативните източници на енергия. По време на посещението не бяха констатирани нередности. Министър Младенов окачестви схемата като добър пример за работещо партньорство между държавата, образованието и бизнеса.

Прочетете също:

С дронове ще бъдат решавани специфични задачи в селското и горското стопанство

Проекти, свързани с използването на дронове за по-добро решаване на различни специфични задачи в областта ...