Начало / Култура / 40 обекта представя архитектурна експозиция на открито в Плевен

40 обекта представя архитектурна експозиция на открито в Плевен

DSCN2801

40 обекта на над 20 плевенски архитекти показва експозиция на открито, която днес беше открита пред сградата на Областната администрация в Плевен. Тя е петото издание на Регионалния преглед на архитектурата, който е на открито за втори път. Специализираният формат е по повод професионалния празник на архитектите и целта му е да покаже постиженията на плевенските автори за периода октомври 2011 – октомври 2013 г. Събитието се организира от Съюза на архитектите в България – дружество Плевен, Камарата на архитектите в България – Регионална колегия Плевен и е под егидата на Община Плевен.

Експозицията представя проекти и реализации по европейски програми – предимно по Оперативна програма регионално развитие и Програмата за развитие на селските райони, които са глътка въздух за бранша по време на криза, сподели арх. Емил Дечев, председател на местната структура на Камарата на архитектите в България (КАБ). Изложбата представя и проекти за реконструкции на обществени пространства – площади, паркове, проекти на конни и селскостопански бази. В експозицията са включени и малки частни проекти за жилищни сгради и интериори, проекти за складови, логистични и промишлени центрове. Показани са и няколко спортни обекта, един архитектурно-исторически проект и храмова сграда.

Община Плевен участва в изложбата като възложител на няколко сериозни проекта – Интегриран план за градско възстановяване и развитие, Общия устройствен план на Плевен, както и на проекта за реконструкция на централния площад „Възраждане”.

DSCN2782

Кметът на Плевен проф. Димитър Стойков, който откри изложението, изрази задоволство от факта, че плевенски колектив ще реконструира централната градска част на Плевен и добави, че е сигурен в участието на плевенските автори в бъдещи проекти на Общината. Стойков благодари на архитектите за конструктивното съдейства за превръщането на Плевен в красив европейски град, в който плевенчани с удоволствие ще останат и ще отглеждат децата си.

Към пожеланията за творчески успехи и здраве се присъедини и областният управител Илиян Йончев. Сред официалните гости на събитието бяха заместник-кметове, зам.-областният управител арх. Бойко Балтаков, главният архитект на Общината Трифон Иванов.

По повод празника в Конферентната зала на Общината се състоя презентация на фирми от групата на „Балканстрой” АД., които развиват дейността си в чужбина и продуктите им са непознати за българската аудитория. След мероприятието всички участници в експозицията получиха почетни грамоти от Камарата на архитектите в България – Плевен, тъй като изложението няма конкурсен характер.

Експозицията може да бъде видяна в продължение на една седмица.

DSCN2786

Прочетете също:

Изключителен успех за  арт школа „Колорит“  на международен конкурс в Румъния

Арт школа „Колорит“ постигна изключителен успех на 5-тия Международен конкурс за детско и младежко изкуство ...