Начало / Общество / 390 са секциите в област Плевен за предстоящите  избори

390 са секциите в област Плевен за предстоящите  избори

390 секционни избирателни комисии ще работят в област Плевен за предстоящия вот на 6 ноември. Това съобщи днес на пресконференция председателят на РИК – Плевен – Ярослав Димитров. В този брой влизат две секции в затвора в Плевен и Белене, три болнични секции в УМБАЛ – Плевен и няколко подвижни секции в общините, в които има заявена необходимост.

В община Плевен броят на избирателните секции е 162, а подвижните ще са 2. Ярослав Димитров обясни, че тази година има повече подадени заявления за гласуване с подвижна урна в община Плевен – 107, това наложило разкриването на две подвижни секции. От Община Плевен е създадена необходимата организация с определени маршрути на подвижните секции, в които подалите заявления ще могат да гласуват по предварително уточнен график.

На сайта на РИК – Плевен е качена информация за секциите, в които ще могат да гласуват граждани с увреждания.

В 15 секции в областта ще може да се гласува машинно, съобщи още Ярослав Димитров. 11 от тях са в Плевен – шест   в ОУ „Св. Климент Охридски” – от 152400014 до 152400019, и пет в ОУ „Д-р Петър Берон” –  от 152400034 до 152400038. Другите четири секции с вариант за машинно гласуване са в Долна Митрополия – две секции в сградата на Общината, другите две са в Долни Дъбник – в СОУ „Христо Ботев“.

По информация до този момент в област Плевен с право на глас са 251 726 избиратели, от които 126 570 са в община Плевен. Само в Плевен избирателите са 107 670.

Получените бюлетини за президентския вот са 277 000, което е 10% над броя избиратели.

Ярослав Димитров увери, че е създадена необходимата организация за бърза обработка на протоколите от секционните комисии след приключване на изборния ден. При пристигането си представителите на СИК ще получават номер, по който ще бъдат извиквани. Номерата ще се получават на входа на зала „Катя Попова”, където членовете на СИК ще изчакват повикване и придружени от полиция ще отиват в Областна администрация за обработка на протоколите. 22 или 23 ще са операторите на фирмата „Информационно обслужване”, които ще обработват данните от протоколите на секциите.

Пет социологически агенции са заявили интерес за извършване на екзитпол на територията на област Плевен . Това са „Сова харис”, Алфа рисърч”, „Галъп”, „Екзакта рисърч груп” и „Афис”.

 

 

Прочетете също:

Златен медал и много награди за арт школа „Колорит” от конкурс в Португалия

Творческият екип на арт школа „Колорит” – Катрин Илиева – 13г., Никола Ангелов – 14г. ...