Акценти
Начало / Спорт / 39 шахматисти във втория „Млад гросмайстор”

39 шахматисти във втория „Млад гросмайстор”

шах
Победителите във възрастови групи до 10, 14 и 16 години

Общс 39 млади шахматисти на възраст от 5 до 16 години взеха участие във Втория турнир от веригата „Млад гросмайстор”, който се проведе в Плевен. За втора поред година плевенският шахматен клуб (СКШ) „Плевен XXI” взема участие в програмата за популяризиране на шахмата сред децата „Надеждите на България”. Проектът е спечелен от варненския клуб „Веселин Топалов” и в него, освен плевенчани, вземат участие шахматни клубове от Варна, Благоевград, Пловдив и Шумен. Парите за проекта пък са осигурени от Фондация „Америка за България”.Заради работния ден в събота и множеството коледни инициативи по места, във второто издание на турнира в Плевен участваха само шахматисти от нашия град и от Червен бряг. Всички те трупаха точки за генерално класиране. Първите четири от всяка от възрастовите групи – до 8, до 10, до 12 и  до 16 години ще участват през май в национална надпревара в Трявна, която ще излъчи победители, които ще добият правото за участие в международен турнир.

След оспорвани надпревари във възрастовата група до 8 години победител стана Пламен Василев от НУ „Отец Паисий” – Плевен, който натрупа пълен актив от 7 точки. На втора позиция с 6 точки е възпитаникът на НУ „Христо Ботев” – Виктор Тодоров, а след него са Иван Червенков от СОУ „Иван Вазов” и Кристиян Милев от НУ „Христо Ботев” записали съответно по 5 и 4 точки.За най-малък участник в надпреварата треньорът в СКШ „Плевен XXI” – м. с. Христинка Илиева, връчи награда на 5-годишният възпитаник на ЦДГ №6 „Чучулига” – Теодор Кръстев, който спечели 2.5 точки.

Във възрастовата група до 12 години взеха участие 17 състезатели. Победител в групата до 10 години стана Михаил Кирков от ГПЧЕ, който натрупа 5 точки. На второто място с 4.5 точки е Валентин Митев от НУ „Христо Ботев”, а на следващите две места с по 4 точки са съответно Захари Иванов от СОУ „Иван Вазов” и Кристина Апулчева от НУ „Отец Паисий”.

Във възрастова група до 12 години победата бе за Владислав Василев от СОУ „Петър Берон” – Червен бряг, който спечели 4 точки. Втори със същия актив остана Стилиян Нановски от МГ „Гео Милев” – Плевен, а на следващите две места съответно с 4 и с 3.5 точки са Никола Ненков и Владимир Върбанов от същото училище.

Най-много емоции имаше в партиите на най-големите. Победител в групата до 16 години стана Костадин Вачев от СОУ „Петър Берон” – Червен бряг. Юношата натрупа 5.5 точки от 6 възможни. На втора позиция с 5 точки е Давид Цветанов от ОУ „Йордан Йовков” – Плевен, а на следващите две места с по 4.5 точки са възпитаниците на Математическата гимназия в Плевент Никол Илиева и Гергана Димитрова.

От следващия турнир в състезанието от веригата „Млад гросмайстор” ще се включат и обучаващите се по програмата „Надеждите на България” ученици от ОУ „Д-р Петр Берон”  НУ „Отец Паисий” – Плевен, обясни треньорката Илиева.

Текст Иво Тодоров

Прочетете също:

Златната Невяна Владинова се среща с фенове в Плевен

Невяна Владинова пристига в Панорама мол Плевен за среща с почитателите си в своя роден ...