Начало / Образование / 370 кандидат-медици се явиха на изпит по биология в Медицинския университет в Плевен

370 кандидат-медици се явиха на изпит по биология в Медицинския университет в Плевен

изпит биология МУ плевен

„Храносмилателна система. Устройство и функции на устата, хранопровода и стомаха” е първият въпрос, който тази сутрин беше изтеглен за изпита по биология в Медицинския университет в Плевен. Другите два са : „Транскрипция – биосинтеза на РНК” и „Критерии за вид”. Въпросите бяха изтеглени от три кандидат-студентки, избрани на произволен принцип. Лека ли е била ръката на Антония Георгиева от Монтана, Елвира Николова от Царево и Миглена Гетова, която притеснена не каза откъде е, ще стане ясно най-късно до 10 юли, когато ще бъдат изнесени резултатите от изпита по биология.

биология изпит Медицински Плевен

Но първите два въпроса бяха посрещнати с ръкопляскане и одобрение от кандидатите в зала „Асклепий” на Ректората, където бяха изтеглени изпитните билети в присъствието на ректора на университета проф. Славчо Томов, декана на факултет „Медицина” – проф. Аспарух Аспарухов, председателя на Комисията за оценяване на конкурсните работи по биология – доц. Милена Атанасова, председателя  на Техническата комисия за прием на кандидатстудентски документи – Виржиния Лазарова, родители на кандидатите и журналисти.

По-късно пред журналисти доц. Милена Атанасова, председател на Комисията за оценка на конкурсните работи по биология каза, че  въпросите са ясно формулирани, темите са благодатни и очакванията са да четат хубави кандидатстудентски работи. Всеки  отговор ще се оценява поотделно, а крайната оценка ще се формира  като средноаритметично от оценките на трите въпроса, поясни доц. Атанасова. Проверките ще се извършват от 14 проверители, разделени в два екипа. Всяка работа ще бъде проверявана от двама независими проверители. При разлика по-голяма от 0.50 в оценките им изпитната работа ще се проверява от арбитър.

изпит биология плевен медицински

Днес 75 квестори следят да няма преписвачи в залите. Общият брой на кандидат-студентите по медицина в университета в Плевен тази година е 430, като 281 от тях са жени и 149 – мъже. От тях близо 9% няма да се явят на изпит на редовна сесия и ще кандидатстват с оценките от предварителните изпити, които втора година се провеждат в университета.

Тази година за първи път петима кандидат-студенти ще участват в класирането  с оценката си от олимпиада по биология, посочи доц. Атанасова. А 55 – с оценката си по биология от предварителната сесия.

Прочетете също:

Разрешение за строеж на нова сграда за училище „Валери Петров” издаде Община Плевен

Издадено е разрешението за строеж на нова сграда за основното училище „Валери Петров”, съобщи Главният ...