Начало / Образование / 300 плевенски деца се учат на отговорност и себеизява чрез игра

300 плевенски деца се учат на отговорност и себеизява чрез игра

300 деца от Община Плевен се учат на отговорност и себеизява чрез игра по проект. Основната му цел е да ги задържи в училищата, информира на пресконференция секретарят на читалище „Лик” Катя Божикова. Дейностите са по проекта „Обучение на модератори за осъществяване на посредничество при реализация на активни мерки за пълно обхващане и образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства в Община Плевен”. Той е на стойност 116 867, 35 лв. и се финансира от ОП”Развитие на човешките ресурси”, схема „Образователна интеграция на децата и учениците от етнически произход”. 18 педагози от училищата ОУ„О. Паисий” – с. Опанец, ОУ„А, Страшимиров” – с. Бохот, ОУ”Хр. Ботев” – с. Николаево, ОУ”В. Левски” – с. Беглеж, и плевенските основни училища ”Д-р П. Берон” ”Н. Й. Вапцаров” работят по проекта от януари тази година. Заниманията ще продължат до януари 2014 година. Водеща организация на инициативата е читалище „Лик” – Плевен с партньори Община Плевен, ОУ”П. Берон” и Младежки образователен център – Плевен.

В изброените училища работят клубове „Ние, европейците”, като във всеки от тях са обхванати по 20 деца. Оборудвани са клубни зали с нова мебел, компютърна техника, учебни пособия, като всички те остават собственост на училищата след приключване на проекта. Във всяко от училищата работят и СИП-ове „Европейски хоризонти” от по две групи с двама учители-ръководители и 30 деца участници. Чрез проекта по петима учители от всяко училище са преминали 4-модулно обучение по програма „Образование за повече възможности”, разработена, за да подпомогне работата на педагозите с децата.

Освен това в рамките на инициативата е проведена и първата „Работилница за родители” на ромски деца, чиято цел е участниците в нея да бъдат мотивирани да подкрепят образователното и социално участие на децата в училище.

Дочка Иванова от ДФСГ”Интелект” е автор на първите учебни програми, по които педагозите работят в Клубовете и СИП-овете, информира още Божикова. Помагалата са Програма „Мултикикултурен диалог” за клубна дейност и Програма „Образование за повече възможности” – методики за интеркултурно образование, издадени в рамките на Проекта. Безценните помагала са достъпни и за всички педагози от Община Плевен, които проявяват интерес към тях.

Интерактивност може да има на всяко ниво на образование и възпитание, отчита Петя Райкова, детски и начален учител, работещ по проекта в училището в Бохот. Чрез играта тя успява да мотивира свите ученици не само да знаят своите права, но и да носят своите отговорности. Творейки, учениците й търсят изобретението и себеизявата, учат се да общуват помежду си и това им става все по-любопитно и интересно, сочи опитът й.

Участниците в проекта от плевенското основно училище „Н. Й. Вапцаров” също са толкова мотивирани, че техните родители ги карат с личните си автомобили в събота, за да не изпускат заниманията си, сподели Хортензия Морозова, която работи по проекта в училището.

Пред декември 2013 авторите на дейностите предвиждат големи детски хепанинги под наслов „Можем повече” в обхванатите училища, които ще бъдат за всички деца, не само за работещите по проекта. През юнуари пък децата и техните педагози от 6-те училища ще се срещнат в Плевен, за да творят заедно и да се запознаят.

Прочетете също:

Мартин Митев: На добър час на всички ученици, учители и родители!

„Началото на учебната година винаги е специален ден, защото е символично начало и на пътя ...