Начало / Общество / 30 процента увеличение на посетителите предвижда проект за развитие на туризма в Плевен

30 процента увеличение на посетителите предвижда проект за развитие на туризма в Плевен

Най-късно до края на март трябва да приключат процедурите за избор на изпълнители  на ремонтните дейности на трите обекта, включени в Комплексния проект за развитие на устойчив туризъм в регион Плевен. А в рамките на оставащите месеци до септември 2013 г. да бъдат приключени предвидените по проекта ремонти на обектите. Това беше съобщено днес от ръководителя на проекта Бранимир Мирчев на пресконференция, на която беше представено извършеното до момента по проекта.

Трите обекта, по които ще се работи са Панорама „Плевенска епопея 1877”, античната римска крепост „Сторгозия” и историческият каменен мост  на река Вит при село Ясен. В рамките на проекта е предвидена цялостна подмяна на климатичната инсталация на Панорамата. Тя ще бъде подменена с по-модерна, енергоспестяваща и отговаряща на европейските екологични изисквания, уточни директорът на Ваенноисторическите музеи доц. Милко Аспарухов. Предвидената сума за ремонтни дейности в Панорамата е 1 млн. 880 хил. лв., в които се включва още монтаж на панорамен асансьор, подмяна на дограмата и пребоядисване. Предвидено е също реновиране на прилежащите терени към сградата на Панорамата.

По проекта ще бъде ремонтиран и реставриран старият мост над река Вит при село Ясен, както и Паметникът на победата, който се намира в съседство. Благоустроена ще бъде и крепостта „Сторгозия”, като е планувано възстановяване на туристическата инфраструктура, свързана с крепостта.

Срокът на изпълнение на дейностите  по проекта е до ноември 2013 г. Общата му стойност е в размер на 5 млн. 047 хил. лв., от които  4 млн. 789 хил.лв. са безвъзмедна финансова помощ  от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие.  Останалата сума от близо 258 000 лв. е собствен принос на Община Плевен. Проектът се риализира в партньорство с Областна администрация – Плевен.

„Общата цел на проекта е да се засили туристическия потенциал на Плевен и региона”, изтъкна Бранимир Мирчев. Доц. Милко Аспарухов го подкрепи, допълвайки, че годишно Панорамата се посещава от 100 000 човека, които допринасят за подобряване на инфраструктурата на нашия град. „Възстановяването на историческия мост на река Вит ще рефлектира далеч зад границите на България, показвайки нашето отношение за съхраняване на тези исторически паметници“, изтъкна Аспарухов.

Очакваните резултати след приключване на дейностите по проекта са посетителският поток да се увеличи с 30%, което означава с 284 100 посетители повече, а само чуждестранните туристи да се увеличат с  20% . Това ще доведе до увеличаване с 5% заетостта на съществуващата леглова база  на хотелите в Плевен и околностите. Заложено е и 40% увеличение на степента на удовлетвореност на посетилите на тези туристически обекти , а и свързаните с тях атракции. Очакваме общо приходите от туристическа дейност да нарастнат до 400 139 лв., подчерта Бранимир Мирчев.

За рекламиране на трите обекта ще бъдат изработени по 10 000 картички за всеки обект, заложено е също и организиране на исторически възстановки – „Един ден в римска Сторгозия” и „Освобождението на Плевен”.

При изпълнението на строителните работи по проекта ще бъде осигурена заетост на 110 човека, а целият персонал, обслужващ трите обекта, ще премине обучение за придобиване на допълнителна професионална квалификация.

Прочетете също:

В Плевен палят празничните светлини на 1 декември

С приказния детски спектакъл „Елхичке, засияй над земята, огрей със звездата” ще бъдат запалени празничните ...