Начало / Култура / 30 април е Международен ден на джаза

30 април е Международен ден на джаза

Международният ден на джаза е обявен през 2011 г. от ЮНЕСКО. Датата е обявена от Генералния секретар на организацията и от Хърби Хенкок – легендарен джазмен, посланик на ЮНЕСКО за междукултурен диалог и председател на Института за джаз „Телониъс Монк“ (една от основните фигури в историята на джаза).

Джазът възниква в първата половина на 20 век в южните части на САЩ. Още от самото си зараждане джазът има най-различни поджанрове: Ню Орлиънс Диксиленд, Биг бенд, суинг, бибоп, латински джаз, джаз фюжън, кубински джаз, бразилски джаз, асид джаз. След разпространението си по света в него се вливат местни национални културни и музикални традиции, които дават още по-голямо разнообразие на жанровете в джаза.

В България първият джазов оркестър е създаден през 1942 г. от роденият в Харманли Асен Овчаров. Солист цигулар в него е Сашо Сладура, а вокалистка е Леа Иванова. Веднага след войната джазът в България е забранен. Хората, които се занимават с тази музика, са репресирани. Асен Овчаров е арестуван и въдворен в лагера в Белене. Леа Иванова е въдворена в лагера в Ножарово, а Сашо Сладура в Ловеч, където е убит през 1961 г.

Прочетете също:

Клетва ще положи 76-я випуск на ВВВУ „Георги Бенковски”

На 30 септември 2022 г. новоприетите курсанти във ВВВУ „Георги Бенковски“ ще положат военна клетва. ...