Начало / Култура / 3 300 са посетили Панорамата през почивните дни

3 300 са посетили Панорамата през почивните дни

Панорама Плевенска епопея

За шесте почивни дни – от 1 до 6 май тази година,  посетителите на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” са 3 300, научихме от екскурзоводите в  музея. Което означава, че средно на ден през Панорамата са преминавали по 550 посетители.

Досега през залите на Панорамата са преминали  около 8 милиона души от повече от 60 държави, като само през миналата година посетителите са 63 453.

Живописното платно на панорамата, диорамата и четири картини са дело на единайсет руски и двама плевенски художници. Те пренасят посетителите в центъра на бойното поле в Плевен през 1877 г. Тази година на 3 март на Панорамата беше дарена и 200-килограмова бронзова фигура на ген. Скобелев в цял ръст, която е поставена на централно място във фоайето на Панорамата. А по повод 10 декември и 136–та годишнина от освобождението на Плевен, Военноисторически музеи откриха реновираната постоянна експозиция „Оръжието на Плевенската епопея 1877 г.”, която е разположена в заключителната зала на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” Изложбата представя едни от най-ценните образци на оръжия  на трите основни воюващи армии във войната – руската, румънската и турската.

Прочетете също:

Лечители и билкари празнуват днес

На 1 юли се отбелязва народния и църковен празник Свети Врач, посветен на светите братя ...