Начало / Здравеопазване / 26 юни – Световен ден за борба с наркоманиите

26 юни – Световен ден за борба с наркоманиите

На 26 юни се отбелязва Международният  ден за борба със злоупотребата на наркотици и наркотрафика. Датата е приета от Общото събрание на ООН през 1987 г. и на този ден всички хора по света изразяват своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията.

През последните години в България се запазва тенденция за нарастване на употребата на психотропни вещества. Увеличава се използването на стимуланти  – амфетамини и вещества от типа на екстази, особено в местата за развлечение.

Психотропните вещества са химични съединения, които оказват въздействие върху централната нервна система. Те могат да възбуждат и успокояват, да променят настроението, възприятията и мисленето. Най-често употребяваните психотропни вещества, освен алкохол и никотин, са марихуаната, амфетамините, екстази, кокаинът и хероинът.

Дори еднократната употреба на наркотични вещества крие рискове за здравето.

Редовната употреба на повечето наркотици води до трайни последици за здравето.  Сред тях са рискът от увреждания на жизнено важни органи и системи, свръхдоза или инцидент, заразяване и развитие на инфекции и силна физическа зависимост.

Психотропните вещества въздействат директно върху мозъка и могат да доведат до психическа зависимост, депресия, параноя, агресивно поведение, затруднения с концентрацията, паметта, способност за преценка и взимане на решения, отключване на психични заболявания.

В случай, че даден човек е приел свръхдоза, веднага  трябва да се позвъни на телефон 112. Добре е да се установи контакт с пострадалия и да се отведе на по-спокойно място. Ако е в безсъзнание, трябва да се провери дали нещо не пречи на дишането му. Пострадалият трябва да се обърне да лежи на една страна.

Прочетете също:

Димитър Пенчев срещу европейски шампион за континенталната титла при професионалистите

В събота вечерта, 16 ноември световният вицешампион по кикбокс Димитър Пенчев ще се бие за ...