Начало / Икономика / 25 на сто от събраните такси от билети за любителски риболов да отиват за зарибяване на водни обекти в страната

25 на сто от събраните такси от билети за любителски риболов да отиват за зарибяване на водни обекти в страната

зарибяване_ язовир "Горни Дъбник"

25 на сто от събраните такси от билети за любителски риболов да отиват за зарибяванена водни обекти в страната, предлага работната група в ИАРА, която подготвя предложенията за промени в Закона за рибарството и аквакултурите (ЗРА).

Предложението е обсъдено с голяма част от риболовците, браншовите организации в сектора и партньори на ИАРА. Дори има идея  за създаване на Национален фонд, който да разпределя средствата за зарибяване, съобщават още от ИАРА.

През последните години държавата не е отделяла средства за зарибяване, още повече, че такова изискване няма в сега действащия закон, отбелязват участниците в работната група. В момента зарибявания по водоемите в страната се извършват от ловно-рибарски сдружения, клубове по спортен риболов и любители риболовци.

Работната група е обсъдила и идеята за по-стриктен и надежден контрол при издаването и отчитането на риболовните билети, тъй като има случаи на  фалшиви риболовни билети.

Предложенията за промени в Закона за рибарството и аквакултурите ще са готови след като бъде окончателно гласуван в ЕК регламента за новия фонд за Морско дело и рибарство.

Прочетете също:

Предстои пълно обновяване на бул „Скобелев“, укрепват и сградата на галерия „Бешков“

Едно от най-важните инвестиционни намерения на Община Плевен за тази година е  стартът на основен ...