Акценти
Начало / Общество / 230 млн. лв. ще струва Интегрираният план за градско възстановяване и развитие на Плевен

230 млн. лв. ще струва Интегрираният план за градско възстановяване и развитие на Плевен

Последното обществено обсъждане на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Плевен се проведе вчера. Ще отбележим обаче – със слаб интерес от страна на плевенчани. А това беше тяхната възможност да попитат, да предложат и мнението им да бъде чуто.

Иначе в зала “Гена Димитрова” се събраха екипът, който изготвя проекта, ръководството на Община Плевен, народният представител Владислав Николов, общински съветници. Журналистите пък използваха възможността да разберат от ръководителя на екипа доц. д-р Стелиян Димитров какви са новините около интегрирания план.

Той съобщи, че са определени вече всички приоритетни за Плевен обекти като идеята на обсъждането беше именно тази – да се провери дали нещо не е изпуснато от тези обекти и обществеността има някакви други виждания относно тях. Има вече създаден бюджет на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, Плевен може да разчита на около 230 млн. лв. може би, но това ще стане ясно към края на годината. А за да се изпълняват и финансират по-лесно, компактните части на Плевен са отделени на по-малки интегрирани проекти. Най-интересната от новите идеи, която обаче няма да се изпълни през този програмен период, е за разширяване на градския транспорт на първия етап и свързването с тролейбусна линия на Опанец и Ясен с Плевен.

През месец юли Интегрираният план за градско възстановяване и развитие трябва да мине на обсъждане и гласуване на сесия на Общински съвет Плевен, допълни доц. д-р Стелиян Димитров. След това той ще бъде внесен за одобрение в управляващия орган на ОП “Регионално развитие”, която от догодина ще се казва “Региони в растеж”. След като се подпише договорът за партньорство между България и ЕС, от 2014 год. практически този план ще започне да се изпълнява.

Прочетете също:

В Панорамата ще представят изложба за храм-паметника в град Шипка

Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ ще гостува в Плевен с изложба, посветена на 120-ата годишнина от освещаването ...