Начало / Любопитно / 21 март – Международен ден на кукления театър

21 март – Международен ден на кукления театър

На 21 март отбелязваме Международния ден на кукления театър. През 2003 г. по решение на Международния съюз на куклените театри към Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) този ден се посвещава на популяризирането и подкрепата на това изкуство – толкова любимо на децата.

Най-старият писмен документ, в който се говори за куклен театър, е опитът за автобиография на древногръцкия писател Ксенофонт, датиран около 400-ата година преди новата ера. В България кукленият театър е основан през 1946 година от Мара Пенкова с нейни лични средства. Само две години по-късно е гласувана и държавна субсидия в подкрепа на трупата, която получава статут на първия Държавен професионален театър в България. Днес куклените театри у нас са добре познати, оцеляването им не е никак лесно, но магията която преживяваме, влизайки в техните зали, остава същата независимо от възрастта на зрителя.

Не е лека и задачата на плевенските куклени актьори, които днес също имат празник. Кукленият отдел е част от структурата на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ от 1998 г., след като официално е закрит Плевенският държавен куклен театър. Голяма част от трупата на бившия културен институт преминава в новосъздадения Куклен отдел към Драматичния театър.

Плевенският театър за деца, чиято рождена дата е през 1958 г., има многогодишна история. Десет години той съществува като трупа към Народното читалище „Георги Димитров“ (днес читалище „Съгласие“), след което е одържавен. За директор е назначен Спиро Спиров и благодарение на неговите усилия, плевенските кукленици се сдобиват с отлично оборудван за целта собствен „дом“- бивша евангелска църква, споровете около която години по-късно стават причина за закриването на театъра.

Прочетете също:

Отдават под наем части от общински имоти в детски и учебни заведения в Плевен

Да се проведе публично оповестен конкурс и търг за отдаване под наем на части от ...