Акценти
Начало / Култура / 200 изпълнители участваха във фолклорния фестивал „Глътка жива вода” в Чомаковци

200 изпълнители участваха във фолклорния фестивал „Глътка жива вода” в Чомаковци

Чомаковци фестивал

200 изпълнители от 14 селища участваха във фолклорния фестивал „Глътка жива вода” в село Чомаковци, информират от Община Червен бряг. Автентични народни песни, обичаи, танци и легенди – всичко това тържествуваше на сцената на НЧ „Митко Лаков”. Всеки колектив получи похвална грамота за участието си в прегледа, а амбицията на организаторите е следващите издания на фестивала да бъдат с конкурсен характер и награден фонд. Затова още от сега започват с подготовката и най-вече се обръщат към родолюбиви българи за финансова подкрепа, за да пием с пълни шепи от живителния извор на народното творчество и българския фолклор още дълги години напред.

Поздравителен адрес към участниците изпрати кметът  Павлин Фильовски, с който им благодари положените труд и усилия за поддържане и развитие на народното творчество. „Ползата от положения труд кара човек да се чувства удовлетворен от себе си и възможностите си. Поздравявам Ви с откриването на Фолклорния фестивал „ Глътка жива вода”, като Ви желая много здраве, трудов ентусиазъм и весело настроение!”, се казва още в приветствието на кмета.

Чомаковци фестивал

Общинският преглед „Глътка жива вода” е с близо 15-годишна предистория. Започнал като общински форум за подготовка на читалищните състави за участието им в Националния събор в Копривщица, той има за цел да поддържа нивото на любителските колективи за успешното им представяне на Събора. Тогавашните му организатори канят изявени фолклористи и краеведи, за да подпомогнат с професионални напътствия и съвети самодейците и техните ръководители.

Тази година Общината включи отново фестивала в културния си календар, а читалището в с. Чомаковци се нагърби с отговорната задача за неговата организация и домакинство.

 

Прочетете също:

В село Бръшляница фолклорът е мост към младото поколение

В плевенското село Бръшляница обучават млади танцьори в магията на българския фолклор. Народно читалище „Просвета ...