Акценти
Начало / Образование / 200 години от рождението на своя патрон отбеляза днес СОУ „Анастасия Димитрова“

200 години от рождението на своя патрон отбеляза днес СОУ „Анастасия Димитрова“

СОУ Анастасия Димитрова

С тържествен концерт бе отбелязана днес 200-годишнината от рождението на Анастасия Димитрова и 174 години от основаването на училището, носещо нейното име – СОУ „Анастасия Димитрова“.  На мероприятието, посветено на основателката на първото светско девическо училище, присъстваха бившите възпитаници на гимназията – народният представител Владислав Николов и областният управител Ралица Добрева. Своят поздравителен адрес поднесоха и кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков, както и началникът на Регионален инспекторат по образованието – Плевен Албена Тотева.

СОУ Анастасия Димитрова

„Като възпитаник на СОУ Анастасия Димитрова не мога скрия своята гордост, че съм учил в това училище. В далечната 1841 година родолюбивата българка създава тази светиня, за да отговори на нуждите на народа от наука и просвещение. Пламъкът, запален преди толкова много години продължава да озарява стремежите на поколения млади българи към знание и духовен растеж”, каза в поздравителното си слово депутатът Владислав Николов. Той пожела на целия колектив на СОУ „Анастасия Димитрова” все така да бъде стожер на духовността, да изгражда образовани българи, готови да посрещнат предизвикателствата на времето, в което живеем.

С поздравителен адрес към учителите на СОУ „Анастасия Димитрова“ се обърна и областният управител на Плевен Ралица Добрева. „Днес аз съм особено развълнувана от това, че мога да благодаря на прекрасните си учители за тяхната всеотдайност, професионализъм и плам, с който събуждаха у всеки един от нас желанието за знание и развитие. Убедена съм, че този ентусиазъм води и днес преподавателите в това училище.”, каза областният управител.  Тя отбеляза, че личността на Анастасия Димитрова прославя Плевен и се превръща в емблема на съвременното българско образование. Ралица Добрева призова учителите и учениците да бъдат достойни потомци на светлия пример на Анастасия Димитрова и горди от това, че са избрали това училище – символ в историята на българското образование.  Госпожа Добрева пожела на всички дръзновение и много бъдещи успехи.

„Днес учебното заведение достойно носи името на Анастасия Димитрова и отстоява духовните традиции. Убедени сме, че занапред всички вие ще продължите да се съизмервате с най-добрите и да се нареждате сред първите. Бъдещето принадлежи на силните, на мислещите и дръзките със своите смели идеи”, каза в словото си по повод празника кметът на Плевен проф. Димитър Стойков. Той пожела на всички висок дух и енергия, успешна реализация и безброй поводи за самочувствие и удовлетворение.

СОУ Анастасия Димитрова

По време на тържеството директорът на училището – Тончо Върбанов, получи от Мариана Тинчева Еклесия, автор на книгата „Сън срещу събота“, посветена на живота на Анастасия, осветена Библия. Еклесия сподели, че се работи интензивно по процедурата за канонизирането на Анастасия Димитрова, тъй като нейното дело не бива да се почита само на градско ниво. Тържеството продължи с етюд по сценарий на Мариана Еклесия, посветен на Анастасия Димитрова и създаването в Плевен на първото българско светско девическо училище.

СОУ Анастасия Димитрова

На концерта по повод годишнината бяха дошли много от бившите преподаватели и възпитаници на гимназията. Те с вълнение си припомняха за отминалите години и се пожелаха да има още много поводи за подобни срещи.

Прочетете също:

Разкрита е дарителска сметка за възстановяване на Медицински университет – Плевен след пожара 

След огнената стихия, която на 29 септември опожари над 800 кв.м покривна конструкция  на Медицински ...

Един коментар

  1. патриот НФСБ

    СОУ „Ан. Димитрова“ – всички възпитаници – достойни за Харвард! Само Вл. Николов – във Варненския свободен университет!