Начало / Любопитно / 200 години от рождението на Анастасия Димитрова честваме днес

200 години от рождението на Анастасия Димитрова честваме днес

анастасия димитроваДнес се навършват 200 години от рождението на бележитата плевенчанка Анастасия Димитрова. Тя е първата българска светска учителка от епохата на Възраждането. Анастасия е дете на бедни родители – майка й е прислужница в дома на врачанския епископ Агапий. Отначало учи при своята благодетелка, майката на епископа, а по-късно продължава образованието си в Калоферския девически манастир. Обучава се не само при калугерките, но и при учители като Ботьо Петков, Райно Попович, Брайко Генович, под чието ръководство изучава история, география, аритметика, граматика. През октомври 1839 г. открива в родния си град Плевен първото девическо взаимно училище, което се издържа от Агапий. Завършилите училището девойки ставали учителки или откривали нови взаимни училища в други градове в България. Възпитаничките й усвояват и гръцки, а през 1845 г. при Анастасия Димитрова вече учат около 90 момичета от Плевен, Ловеч, Троян, Търново, Враца и др., някои откриват училища в родните си градове – Свищов, Враца, Ловеч.

След като се омъжва, Анастасия Димитрова напуска училището. Тя, както и бившата и ученичка Мита Гегова, преподава частно в дома си на около 10 девойчета. Посвещава на педагогическа дейност повече от 50 години от живота си.

Докато някои от новосъздадените светски девически училища възникват по почин на гражданите или на отделни просветни дейци, във Враца и по други места, ученичките на Анастасия Димитрова сами раздвижват и тласкат напред девическото образование. Твърде набожна, Анастасия Димитрова отива на поклонение в Йерусалим, където приема монашество под името Анна и скоро след това умира.

Мястото, на което се е намирало първото девическо училище в Плевен, е в една от килиите към църквата „Св. Николай“. По-късно то е преместено в новопостроената сграда, в която днес се намира Прогимназия „Цветан Спасов“. Към днешна дата, вече СОУ „Анастасия Димитрова“, се помещава в друга сграда и на този ден ще отбележи 174 години от основаването на училището.

Прочетете също:

Майя Ананиева с престижната награда „Най-добър арт педагог в света“

Ръководителят на арт школа „Колорит” в Плевен – художничката Майя Ананиева, е удостоена с престижната ...