Акценти
Начало / Общество / 2 градуса разделиха Плевен от температурен рекорд днес

2 градуса разделиха Плевен от температурен рекорд днес

До 15 часа днес, 20 октомври, в Плевен са измерени 25.4 градуса. Това е само два градуса под абсолютния максимум за този ден, измерен през 1948 г. Тогава в Плевен са отчетени 27.5 градуса, научихме от Николай Ятански, дежурен синоптик в НИМХ-филиал Плевен.

Малко по-топло е било днес в Кнежа – 26 градуса, но също под температурния рекорд за този ден. Той отново е измерен през 1948 г. – 28 градуса.

В днешния 20 октомври температурни рекорди са отчетени във Видин – 28.4 градуса, и в Монтана – 26.5. Досега най-високата измерена температура за този ден във Видин е 26.2 градуса, регистрирана през 2014 г., а в Монтана – 26 градуса от 1991 г.

След днешния най-топъл ден от поредицата октомврийско лято, в събота и неделя ще започне плавно понижение на температурите. В събота ще задуха вятър от запад, в неделя ще има променлива облачност и максималните температури ще са между 21 и 22 градуса. Следващата седмица ще започне със сравнително топло време, но във вторник и сряда ще има превалявания и максималните температури вече ще са около 20 градуса. До края на седмицата времето ще се задържи все още топло, но в последните дни на октомври ще има по-чувствително захлаждане. Първите слани се очакват между 3 и 4 ноември, тогава температурите вече ще са подходящи и за пускане на парното.

Прочетете също:

Честит професионален празник на ветеринарите

На 14 декември отбелязваме Международния ден на ветеринаря. На тази дата през  1897 г. е ...