Акценти
Начало / Любопитно / 2 април – Световен ден за информираност за аутизма

2 април – Световен ден за информираност за аутизма

През 2008 година 2 април е обявен за Световен ден за информираност за аутизма. Решението за отбелязването на този ден е взето на 18 декември 2007 от Генералната Асамблея на ООН. В съществуването си досега ООН е приела само три подобни документа, един от които е за аутизма. Това се налага поради растящия брой на засегнатите от аутизъм, които външно не се различават по нищо от останалите хора.

Аутизъм е обединяващ термин за нарушенията от аутистичния спектър. Те се характеризират с различно проявление и различна тежест, а хората с аутизъм са от ниско до високофункциониращи – при някои интелектът е засегнат, при други е свръхразвит, но всички те страдат от качествено нарушение на комуникацията и социалното общуване. Аутизмът нарушава умението на човек да общува и да се разбира с другите, а вследствие на това се затрудняват процесите на обучение и социализация. Това състояние се свързва с повтарящо се поведение като натрапчиво подреждане на предмети или следване на строга последователност.

В последните десетилетия броят на децата с аутистични разстройства значително се повишава. В България не съществува официална статистика за децата с аутизъм, но по неофициални данни те са около 16-17 хил. В световен план едно на всеки 88 деца е от аутистичния спектър. Аутизмът се среща до 4-5 пъти по-често при момчетата, отколкото при момичетата. Причините за появата му са комплексни. Съществена е ролята на генетичните фактори, но също и на факторите на средата – замърсяване, някои ваксини, хранителни алергии, имунна недостатъчност и др. Възможно е и комбинацията от няколко фактора да причини това разстройство, но като цяло изследователите на причините за аутизма все още нямат категорично становище по въпроса.

Този ден има за цел и да почете уникалните таланти и способности на хората с аутизъм. Такива таланти, които са страдали от аутизъм, са: Леонардо да Винчи, Мария Кюри, Бетовен, Моцарт, Нютон, Марк Твен, Ван Гог, Стивън Спилбърг, Джим Кери, Стив Джобс.

Прочетете също:

Разкрита е дарителска сметка за възстановяване на Медицински университет – Плевен след пожара 

След огнената стихия, която на 29 септември опожари над 800 кв.м покривна конструкция  на Медицински ...