Начало / Общество / 18 октомври: Световен ден за мониторинг на водата

18 октомври: Световен ден за мониторинг на водата

18 октомври е Световният ден за мониторинг на водата и се отбелязва от 2002 г., която беше обявена за Световна година на чистата вода.

Всяка година през  септември и октомври в цял свят се провежда мониторинг върху качеството на водата, като се наблюдават основни показатели за здравето на хората и жизнеспособността на екосистемите.

Идеята е в този мониторинг да участва гражданското общество, доброволци, организации за контрол на водата, училища и неправителствени организации. Данните от цял свят се събират от Американската фондация за чиста вода.

Световният ден за мониторинг на водата  популяризира ползата от контрол и мониторинг върху качеството на водата. Стремежът е да се насърчи по-доброто разбиране на всеки отделен гражданин за опазването и подобряването на състоянието на водните ресурси  чрез  преоткриване и обгрижване на своето населено място.

Друга важна задача в инициативата Световен ден за мониторинг на водата е насърчаване на инвестиционни програми за опазване и съхраняване на водните ресурси.

Прочетете също:

Плевенски плувци с призови класирания на Държавното първенство

Плевенските плувци – близнаците Алекс и Дейвид Найденови, спечелиха три шампионски и четири вицешампионски отличия ...