Начало / Общество / 18 октомври – Европейски ден за борба с трафика на хора

18 октомври – Европейски ден за борба с трафика на хора

18 октомври – Европейски ден за борба с трафика на хора

18 октомври е обявен за Европейски ден за борба с трафика на хора през 2007 г. по инициатива на тогавашния заместник-председател на Европейската комисия Франко Фратини. Този ден е важна част от дългосрочния ангажимент на Европейската комисия за превенция и борба с трафика на хора и се отбелязва във всички европейски страни с различни инициативи.

Трафикът на хора е сериозно престъпление срещу личността, човешките права, достойнството и самочувствието, нарушение на общочовешките етични норми и морални ценности. Той е и сред най-доходоносните престъпления, наред с трафика на наркотици и оръжие.

Престъплението трафик на хора е набирането, транспортирането, укриването на хора чрез заплахи, използване на сила или друга форма на принуда, с цел експлоатацията им. Включва насилствена проституция, принудителен труд, държане в принудително подчинение, експлоатация с цел просия и джебчийство, отнемане на телесни органи и трафик на бременни жени с цел продажба на новородените им.

За cтpаната статистиката cочи притеснителния факт, че жертвите на тpафик на хора се увеличават. По данни на Върховната касационна прокуратура само за първите три месеца на тази година жертвите на трафик в България са 266. 85% са жени, повечето от които са принуждавани да проституират.

Прочетете също:

В Гулянци се подготвят да посрещнат Великденските празници в условията на пандемия

За предстоящите Великденски празници вратите на храма „Свети Георги Победоносец” в Гулянци  ще бъдат отворени. ...