Начало / Здравеопазване / 17 април – Международен ден на болните от хемофилия

17 април – Международен ден на болните от хемофилия

По инициатива на Световната здравна организация 17 април е определен за Международен ден на болните от хемофилия. Отбелязва  се от 1989 г.  Хемофилията е наследствено заболяване, предава се от майка на син и представлява неспособност на кръвта да се съсирва. Между 200 000 и 300 000 са болните мъже с хемофилия в света, а според световната статистика около 1 на всеки 10 000 мъже се ражда с хемофилия. Ако мъж развие болестта, синовете му няма да я имат, но дъщерите ще бъдат носителки.

В България (по данни към 2017 г.)  засегнатите са 700 души, от които 120 деца.

За хемофилиците външните наранявания далеч не са толкова страшни, колкото вътрешните кръвоизливи. Най-често такива има около ставите – колене, лакти и рамене. Най-страшно е обаче, когато се случи на вътрешните органи или на мозъка – при инцидент, масирано износване с възрастта на стените на капилярите и инсулт.

Хемофилията е хронична болест и не може да бъде излекувана. Една от основните практики за живот с хемофилия е редовния умерен спорт, който да заздравява костите и ставите и да поддържа тонуса на кръвоносните съдове.

Прочетете също:

Детските градини в община Пордим получиха дарение

Детските градини в населените места на община Пордим получиха голямо дарение от „Метро“ Плевен, народния ...