Акценти
Начало / Общество / 169 досъдебни производства срещу непълнолетни за година

169 досъдебни производства срещу непълнолетни за година

През миналата година в  районните прокуратури към Окръжна прокуратура Плевен са наблюдавани 169 досъдебни производства за престъпления, извършени от непълнолетни лица. Най-често престъпленията са свързани с посегателства върху собствеността, извършвани от непълнолетни от малцинствените групи или нискообразовани лица. Данните са от годишния отчетен доклад за 2011 г. на Окръжна прокуратура Плевен, който окръжният прокурор Иво Радев представи пред журналисти.

Общо за годината наблюдаваните досъдебни производства са 9 748. От Окръжна прокуратура Плевен отчитат ръст в незабавните производства, които са 167 за годината и от тях 139 са приключили с внесени в съда актове.С най-голям брой незабавни производства са районните прокуратури в Плевен и Никопол. Бързите производства са 527, като Районна прокуратура Плевен отново е сред първенците.

Внесените в съда дела с обвинителни актове са 1 344 за 1 454 престъпления, извършени от 1 560 лица. По внесените обвинителни актове с решение на съда са приключили 3 691 дела. В резултат осъдените са 2 733, като 2683 лица са с влезли в сила присъди. Окръжният прокурор обърна внимание на факта         , че преобладаващата част от осъдените са в младежка възраст и с рецидивиращи престъпни прояви.

Само 96 са върнатите от съда дела, внесени по прокурорски актове, което представлява 4.4% от общия брой прокурорски материали внесени в съда.

Цялостната оценка  за дейността на Окръжна прокуратура е положителна, отчете прокурор Радев. Тези резултати са постигнати въпреки факта, че 22% от щата в прокуратурата е незает. С най-сериозни кадрови проблеми са районните прокуратури в Червен бряг и Кнежа.

Прочетете също:

Постоянните комисии в Общински съвет – Плевен заседават на 24 и 25 януари

Постоянните комисии към Общински съвет – Плевен, се събират за първите си заседания за тази ...