Начало / Култура / 161 чуждестранни студенти започват англоезично обучение в Медицинския университет

161 чуждестранни студенти започват англоезично обучение в Медицинския университет

За 161 чуждестранни студенти, приети да се обучават в специалността „Медицина” на английски език, в подготвителен курс и в езиковите курсове на Департамента за езиково и специализирано обучение в Медицински университет-Плевен на 11 февруари ще бъде открита официално академичната година. Сред тях най-голям е броят на гражданите на Великобритания – 62, съобщиха от учебното заведение. Продължава да е голям броят на студентите от Турция – тази година те са 29, освен тях са приети 16 студенти от Гърция; 12 – от Нигерия и по 7 от Индия и Германия, следвани от страни като САЩ, Франция и Израел.  132 от приетите студенти ще се обучават в специалност „Медицина”, англоезично обучение, за придобиване на професионална квалификация „лекар” във Факултет „Медицина”; 5-ма ще се запишат в специалност „Медицинска сестра” на английски език и 24 в езиковите курсове към Департамента за езиково и специализирано обучение.

Представителите на най-многобройната група англоезични студенти – тези от Великобритания,  организират на 3 февруари прием за посрещането им. С „Добре дошли” студентите ще бъдат приветствани от кмета проф. Димитър Стойков, а изпълнителите на Северняшкия ансамбъл ще ги поздравят с автентични народни песни и танци. Община Плевен ще осигури за новоприетите чуждестранни студенти туристически каталог със забележителностите и карта на града.

Медицински университет-Плевен е първото висше медицинско училище в страната, което  през 1997 г въвежда обучение по медицина, провеждащо се изцяло на английски език. Към момента са дипломирани 9 випуска лекари-чуждестранни граждани, намерили успешна професионална реализация в цял свят – САЩ, Великобритания, Индия, Австралия и др. Големият брой чуждестранни студенти е резултат от усилията на екипа на доц. Регина Комса-Пенкова, заместник-декан на Факултет „Медицина”. През 2012 година доцент Пенкова и нейните сътрудници реализираха активна рекламна кампания в чужбина чрез участие в голям брой образователни панаири, семинари и работни срещи.

Към настоящия момент в МУ-Плевен се обучават 330 чуждестранни студенти от 33 държави: Македония, Гърция, Турция, Великобритания, Франция, Германия, Швеция, Канада, Нигерия, Южна Африка, САЩ, Япония и др.

Прочетете също:

Впечатляващ брой награди за Балетното студио при НЧ „Съгласие” от фестивала „Морско конче”

С куп награди бяха отличени децата от Балетното студио при НЧ „Съгласие 1869“ в IX ...