Начало / Общество / 16 650 лева за дихателен апарат за деца събраха на благотворителен бал

16 650 лева за дихателен апарат за деца събраха на благотворителен бал

Коледен благотворителен бал събра 16 647 лева, които са нужни за купуване на апарат за командно дишане за Клиниката по детски болести към Университетската болница. Благотворителният бал беше организиран от Община Плевен и се проведе на 12.12.2012 г. Датата се оказа наистина щастлива за Клиниката по детски болести и за всички нейни пациенти от областите Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново, тъй като със събраните средства ще може да се купи необходимия животоспасяващ апарат.

„Коледа е един от най-светлите християнски празници, когато цялото семейство с надежда празнува раждането на божия син. В тази тиха и свята нощ погледите са обърнати към нашите деца – те са нашето бъдеще, за тях ние живеем и отдаваме всичко. Нека помогнем на децата, които имат остра нужда от специалната апаратура, която ще им помогне да дишат. Нека с вас дарим надежда на тези деца да живеят, да се преборят и да продължат напред. Това е най-чистото, най-светлото дело” – с тези думи кметът проф. Димитър Стойков откри благотворителния бал.

Освен кувертите от 120 лв. средства бяха събирани и чрез томбола, наградите за която бяха творби на деца от арт школа „Колорит” с ръководител Майя Ананиева и Школата по керамика към Центъра за работа с деца с ръководител Вяра Савова.

Първият спечелил от томболата беше председателят на Народното събрание Цецка Цачева, която също се включи в благотворителната инициатива.

Към тези средства се прибавят и 13 790 лв. от предварителни дарения и така в края на благотворителния бал общата събрана сума е 16 647 лв.

„Благодаря на кмета на Община Плевен и на всички граждани на Плевен, които помогнаха да бъде събрана тази внушителна сума, която ще стигне за  купуване на нужния ни апарат за обдишване на деца”, каза веднага след обявяване на събраните средства доц. д-р Ваня Недкова, началник на Клиниката по детски болести.

Доц. Недкова обясни, че Клиниката е трето ниво и задължително трябва да има такава апаратура и готовност във всяка една минута да помогне при нужда. „Това е животоспасяващ апарат, защото дава шанс на детето да живее, преодолявайки тежкия проблем в дишането. Със събраните средства ще можем да подменим стария, силно амортизиран апарат ”, обясни още доц. Недкова.

През интензивното отделение на Клиниката по детски болести в Плевен годишно преминават около 20% от децата, които се лекуват там. А броят на лекуваните е над 3 000  – от новородени до 18-годишна възраст.

Тази година Клиниката за четвърти път ще бъде включена в дарителската кампания „Българската Коледа”. В нея ще кандидатства за апаратура за диагностика на стомашно-чревния тракт при децата. Апаратите са особено ценни при изваждане на чуждо тяло от хранопровода, което съвсем не е рядко срещан проблем при деца.

Към благотворителната вечер с изпълнения се включиха камерен ансамбъл „Бревис”, Общински хор „Гена Димитрова” и Максим Горанов с група „Дияна експрес”.

Прочетете също:

Временни ограничения на движението в центъра на Плевен заради предстоящия в неделя балотаж

Във връзка с нормалното провеждане на балотажа за избор на президент и вицепрезидент  на  Република ...