Начало / Култура / 151 пропуснаха изпита по български език днес

151 пропуснаха изпита по български език днес

67 зрелостници и 84 седмокласници в областта  не влязоха днес на изпит по български език  и литература. Заявления за явяване на матура по БЕЛ бяха подали 2 524 зрелостници, от които до изпит бяха допуснати  2 421. От тях 2 354 се явиха тази сутрин на изпит, научихме от Албена Тотева, началник на Регионалния инспекторат по образованието в Плевен.

Държавният зрелостен изпит в Плевенска област започна в 8.42 часа, когато и последният зрелостник е получил изпитните материали и официално приключи четири часа по-късно в 12.42 ч. Темата, върху която писаха дванадесетокласниците беше „От здравия разум до поетическото безумие“ в романа „Под игото“ на Иван Вазов.

След изпита зрелостници споделиха, че темата не е била от лесните и мнозина са предали кратки работи. Според учениците ги е затруднила както самата формулировката на темата, така и избраният откъс от „Под игото”, който не е характерен за романа. Зрелостниците се надяват да компенсират с по-добро представяне на теста, който по общото мнение е бил сравнително лесен.

Седмокласниците пък писаха преразказ върху произведението „Бабата, която хранеше котките” на Деян Енев. Те имаха на разположение 90 минути, за да се справят с преразказа. За отговор на теста се полагаха 60 минути. В областта изпитът по български език за малките започна в 10.42. На изпит влязоха 2 088 седмокласници от заявили участие 2 172 деца. Вероятно неявилите се 84 ученика са от самостоятелна форма на обучение, които не са завършили успешно учебната година каквото е изискването, обясни Албена Тотева. Първият модул от изпита носи  65 точки, а максималният брой от втория модул е 35. Седмокласниците не са задължени да пишат преразказ, но това автоматично ще намали бала им, ако искат да кандидатстват за продължаване на образованието си в друго училище.

До приключване на изпитния ден в Регионалния инспекторат по образованието не бяха постъпили сигнали за опити за преписване или други нарушения на реда.

Веднага след приключване на изпита за седмокласниците започна работа Комисията по засекретяване на изпитните работи, за да бъдат предадени те на Комисията за проверка и оценка. В плика с изпитната работа седмокласниците задължително поставяха и черновите си. Това условия не е в сила за зрелостниците, които поставяха в пликовете само тестовете и оригиналите на писмените работи. Черновите се съхраняват в училището, в което са държали мтурата, поясниха от инспектората. Работите от държавния зрелостен изпит се проверяват в София от комисия от оценители.

Сега предстои да бъдат определени училищата гнезда, в които ще се приемат документите за участие в класирането след 7-ми клас. За първи път тази година това няма да става в прогимназия „Цветан Спасов”,тъй като там тече ремонт в момента.

Прочетете също:

Започна попълването на Националната система „Живи човешки съкровища”

Министерството на културата стартира процедурата за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България” ...