Акценти
Начало / Общество / 15 януари – Световен ден на снега

15 януари – Световен ден на снега

Всяка година Световната федерация по ски обявява деня, в който с различни прояви се отбелязва Световния ден на снега. Тази година за такъв ден е определен 15 януари.

Българските ски курорти се включват активно в отбелязването на този ден. Днес в курорта Пампорово ще бъде организиран ски празник „Сподели усещането”. Инициативата е на Спешъл Олимпикс България в партньорство с община Смолям, община Чепеларе, Пампорово АД, фондация „ПроСпорт“ и PAR.bg.

По време на празника ще бъдат представени скиорите с интелектуални затруднения от Националната делегация, които ще участват в Световните зимни игри на Спешъл Олимпикс Австрия през март 2017. Te, заедно с българи медалисти в ските и с деца от училища, детски градини и ски клубовете от Смолян ще споделят радостта от снежния спорт.
Световните зимни игри на Спешъл Олимпикс (Грац, Шладминг и Рамса -Австрия, 14 – 25 март 2017г.) ще посрещнат над 3000 атлета с интелектуални затруднения, 1100 треньора, 3000 доброволци и 500 официални лица, представляващи 110 държави, и над 15,000 семейства, приятели, и зрители. Спортове в програмата на Световните игри са Алпийски ски, Сноуборд, Фигурно пързаляне, Ски бягане, Бягане със снегоходки, Кънки, Хокей в зала и други
Спешъл Олимпикс България участва в зимни световни игри от 2005 година, които се провеждат през четири години. През 2017 година България ще бъде представена от 8 атлета, 3-ма треньори и 2-ма ръководители в 3 спорта – алпийски ски, ски бягане и бягане със снегоходки.

 

Прочетете също:

Люси Дяковска представи на областния управител идеята си за създаване на фондация за Кайлъка

Идеята за създаване на фондация „За Кайлъка” обсъди днес на среща с областния управител Мирослав ...