Акценти
Начало / Общество / 15 са незаконните висящи кабелни мрежи в Плевенска област

15 са незаконните висящи кабелни мрежи в Плевенска област

Около 15 са висящите кабелни мрежи в Плевенска област, които според Закона за устройството на територията санезаконнии трябва да бъдат премахнати. Собствениците им могат да направят това сами, в противен случай кабелите ще бъдат премахнати принудително със заповед на Дирекцията за национален строителен контрол /ДНСК/.

От ДНСК са издали заповеди за премахване на 8 от незаконните съоръжения. За останалите вървят обжалвания в съда, които спират изпълнението на заповедите за премахване на незаконните съоръжения, поясниха от ДНСК.

Съгласно нормативната уредба висящите кабелни мрежи трябва да бъдат премахнати до края на месец май. Това изискване е задължително за градовете с над 10 000 жители, а в нашия регион в тази група попадат освен Плевен, още Червен бряг и Левски.

В цялата страна вече има издадени 450 заповеди за премахване на незаконно поставени кабели от електронносъобщителната инфраструктура. 258 от тях вече са минали през съда и са с влезли в сила постановления, реално премахнатите са 23. Плевенска област е със сравнително малко незаконни висящи кабелни мрежи. Най-голям брой има в Русе – 53, а в област Смолян няма нито една  установена незаконна кабелна мрежа.

Прочетете също:

Спират Водната каскада  в Плевен заради продължителното засушаване

Водната каскада, водните огледала, големият фонтан и пеещият фонтан в градската градина ще спрат работа ...