Начало / Здравеопазване / 15 проекта от област Плевен допуснати до втория кръг на националния конкурс „Посланици на здравето”

15 проекта от област Плевен допуснати до втория кръг на националния конкурс „Посланици на здравето”

15 проекта  на ученици от Плевен и региона са сред 110-те от цялата страна, допуснати до участие във втората фаза на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето”, съобщават от Министерството на здравеопазването.  Конкурсът се организира от Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта и Представителството на Европейската комисия в България. Тази година към партньорите на конкурса се присъедини и Министерството на околната среда и водите.

Конкурсът се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014 – 2020 г., приета с Решение №538 на МС от 12.09.2013 г. и е продължение на традиционния ученически конкурс „Проектът на нашия клас за живот без тютюн”.

За първа година и при изключителен интерес участниците разработиха проектите си по две теми: „На MAX бъди БЕЗ тютюнопушене и алкохол ТИ!” и „На MAX бъди СЪС спорт и здравословно хранене ТИ!”

Най-голям брой допуснати проекти от нашата област са в категорията от 1-ви до 4-ти клас – 8 от общо одобрени 38 проекта от цялата страна.  Това са проекти на ученици от НУ „Единство” – Плевен, ОУ „Йордан Йовков” – Плевен, ОУ „Св. Климент Охридски” – Плевен, НУ „Отец Паисий” – Плевен, ОУ „Христо Ботев” – Пелишат, Помощно училище „Асен Киселинчев” – Долни Дъбник и НУ „Христо Ботев” – Левски. В категорията от  5-ти до 8-ми клас са допуснати общо 45 проекта, като пет са от област Плевен – на ОУ „Лазар Станев” – Плевен, ОУ „Д-р Петър Берон” – Плевен, МГ – Плевен, ОУ „Васил Левски” – Белене и СОУ „Крум Попов” – Левски. В последната категория –  от 9-ти до 12-ти клас, допуснатите са 27 и два от проектите са от Плевен – на ПГ по туризъм и на ПГ по ресторантьорство, търговия и обслужване.

Тазгодишното издание на конкурса ще продължи до 1 юни 2016 г., а официалното награждаване на победителите ще се проведе през месец юни в сградата на Министерство на здравеопазването.

За финалистите са осигурени: 9 предметни награди, по три във всяка възрастова категория, съответно I, II и III място; 3 поощрителни награди, по една във всяка възрастова категория 1-4 клас, 5-8 клас и 9-12 клас, както и 1 специална награда за най-добро представяне в подхода „Предай нататък”.

Прочетете също:

Дрогирана шофьорка засякоха в Славяново

На 28 септември 2020 година около 18.30 часа в град Славяново на улица „Георги Димитров“ ...