Начало / Общество / 142 години от избухването на Априлското въстание

142 години от избухването на Априлското въстание

На 20 април 1876 г. (2 май по нов стил) избухва Априлското въстание.  То започва преждевременно, заради започналите арести. На 19 април Неджиб ага пристига в Копривщица от Пловдив начело на конна полицейска група, за да започне арестите на ръководителите на местния революционен комитет. Тодор Каблешков заедно със своите съратници напада конака, където се е установила турската  част, надявайки се по този начин да попречи  на полицейската акция.

Каблешков  изпраща веднага след нападението  бързо писмо до Панагюрище, където са разположени  ръководителите на IV революционен окръг.  С писмото, кооето  изпраща и на други места, той призовава всички българи към повсеместен бунт. Това писмо става известно  като „Кървавото писмо“ поради факта, че е подписано символично с кръвта на едно от убитите заптиета. Георги Бенковски обявява въстанието в Панагюрище веднага след получаването на писмото. В следващите дни се включват Клисура, Стрелча, Брацигово, Перущица, Търновски революционен окръг.

До края на май въстанието е потушено. Загиват над 30 хил. души. Светът обръща внимание на тяхната саможертва и отдава своето уважение към България. Едни от най-великите хора в тази епоха  като Чарлз Дарвин, Виктор Юго, Достоевски, Толстой, Оскар Уайлд и други  изразят защитата си  за българската кауза. Тази световна реакция дава  повод на Русия да се активизира  за  решаването на Източния въпрос и на 12 април 1877 г. тя  обявява война на турската империя.

Прочетете също:

С празничен урок започва проект „Зелено училище” в Левски

Стартът на  проект „Зелено училище . Предай нататък познанието”, с Община Левски спечели конкурса на  ...