Начало / Икономика / 14 са издадените досега разрешителни за наемане на непълнолетни в Плевен

14 са издадените досега разрешителни за наемане на непълнолетни в Плевен

От началото на годината от Дирекция „Инспекция по труда” – Плевен са издадени 14 разрешителни за наемане на работа на младежи на възраст от 16 до 18 години. Повечето искания на работодатели са за назначаване на непълнолетни като сервитьори, обясни Борис Петков, директор на Инспекцията по труда в Плевен. Той коментира, че в сравнение със същия период на миналата година издадените разрешителни са малко повече, като с наближаването на летния сезон ще се увеличат исканията от работодатели за наемане на такива работници. Още повече, че вече работодателите имат право да назначават непълнолетни и за работа до 22 часа вечерта.

От Инспекцията по труда ще извършват периодични проверки дали работодателите спазват условията на труд, които са посочили в документите за получаване на разрешително за наемане на работа на непълнолетен.

Полагането на труд на лица, ненавършили 18 г., без разрешение от инспекцията се квалифицира като престъпление, затова за всяко установено нарушение задължително се уведомява прокуратурата и започва наказателно производство.

Условията за наемане на работа на лица, ненавършили 18 години е регламентирано в  Кодекса на труда, като е посочено, че „работодателят полага особени грижи за труда на лицата, ненавършили 18 години, като им създава облекчени условия за работа и условия за придобиване на професионална квалификация и за нейното повишаване”.

Прочетете също:

Кандидатите на БЗНС и БСП на балотаж за кмет на Стежерово

В село Стежерово, община Левски тази неделя ще се проведе балотаж, след като нито един ...