Акценти
Начало / Култура / 14 години без невероятната актриса Катя Паскалева

14 години без невероятната актриса Катя Паскалева

На 23-ти юли преди 14 години България загуби една великолепна актриса. На 56-години Катя Паскалева е починала от мъчителен рак, който месеци преди това ѝ отне гласа.

Катя Паскалева е започнала своята актьорска кариера на шега, след което се е превърнала в една от най-очарователните и искрени жени на българското кино и театър. Едно от емблематичните и превъплъщения, с което българският народ я помни е в ролята ѝ на Мария от „Козият рог“. Филмът не остаря във времето и с това доказа, че е един от малкото истински шедьоври на родната кинематография. След него Катя изигра с безспорен талант много роли, беляза много образи с богатствата на собствения си характер.

Едно от последните ѝ превъплъщения бе в моноспектакъла „Скитница“ в Сатиричния театър. За да влезе в образа тя е тръгнала по софийските улици дегизирана като клошарка. Докато е била в болница Катя споделя своите мисли на лист хартия:  „Аз играя последната си роля на актриса поставена пред изпитанието дали ще удържи да размие границата между реалността и условността… И премиерата … всъщност е финалът на спектакъла живот“

Сред известните й главни роли са още Стефка във „Вилна зона“ (1975 г., реж. Едуард Захариев), Лиза Стрезова в „Звезди в косите, сълзи в очите“ (1977 г., реж. Иван Ничев), Мария в „Спирка за непознати“ (1989 г., реж. Иван Росенов), Милица в „Бедният Лука“ (1979 г., реж. Яким Якимов). Редом с колежките си Невена Коканова, Емилия Радева, Милка Туйкова и Катя Чукова, тя игра и Станка в „Матриархат“ (1977 г., реж. Людмил Кирков).

В едно от посланията си до приятел Катя е казала: „Не се бой, умирането е въпрос на въображение! Да го знаеш от мен“.

Прочетете също:

Над 1 000 на 100 000 е заболяемостта от Ковид-19 в Плевен на 14-дневна база

Заболяемостта от Ковид-19 в община Плевен премина границата от 1 000 на 100 000 на ...