Начало / Общество / 139 години от кръвопролитния Трети щурм за освобождението на Плевен

139 години от кръвопролитния Трети щурм за освобождението на Плевен

На днешния 11 септември се навършват 139 години от кръвопролитния Трети щурм за освобождението на Плевен в Руско-турската война 1877/78 г.

На три участъка са се водили бойните действия – Източен, Централен и Южен.  Руско-румънска армия е била  84-хилядна, а турската 35-хилядна.  При село Гривица, след три самостоятелни атаки, румънските войски, подкрепяни от 2 руски полка овладяват един от най-силните опорни пунктове на турската армия. В боевете румънците дават 3 000 жертви, а укреплението, напоено с кръвта им, оттогава носи името „Кървавия” редут.

На централния участък, при село Радишево, частите на четвърти корпус атакуват най-силното турско укрепление в района, отлично приспособено към местността – Омар бей табия. Въпреки волята за победа, настъплението завършва с неуспех. Убити и ранени са 4 500 руски войници и офицери.

Най-успешни, но и най-кръвопролитни са сраженията на Южния участък при Зелените възвишения, където 13-хиляден отряд, под командването на генерал Михаил Дмитриевич Скобелев, превзема ключовите турски позиции редутите Кованлък и Исса ага. Застрашил сърцето на турската отбрана, само на крачка от победата, но не получил подкрепление, след 30 часа неравен бой, ген. Скобелев отстъпва по заповед на руското командване. Убитите и ранените са 6500 войници и офицери. В народната памет бившото бойно поле остава с името – „Мъртва долина”.

В далечната 1882 година бащата на младия капитан Сергей Николаевич Матерн от Ревелски полк, загинал на Зелените възвишения и погребан в братска могила в днешния Скобелев парк, подарява на църквата „Свети Николай” в Плевен евангелие с молба всяка година на 11 септември да се отслужва панихида в памет на сина му и на всички загинали войни в ІІІ –я щурм.

Прочетете също:

Областният започва консултации за съставяне на РИК – Плевен

На 5 февруари (неделя) Областният управител на област Плевен започва консултации за съставяне на Районна ...