Акценти
Начало / Здравеопазване / 134 двойки с ин витро процедури в МЦ „Св. Елисавета” – Плевен след финансиране от Фонда за асистирана репродукция

134 двойки с ин витро процедури в МЦ „Св. Елисавета” – Плевен след финансиране от Фонда за асистирана репродукция

От началото на 2012 г. до 30 юни, 2316 жени от цялата страна са получили заповеди за започване на ин витро процедури от Център „Фонд за асистирана репродукция, съобщават от Министерството на здравеопазването, цитирайки отчета на Фонда за първото шестмесечие на годината. Осигурено е финансиране на 1 523 процедури в 24-те лечебни заведения, с които Фондът има сключени договори. Сред одобрените лечебни заведения е Медицински център „Клиничен институт за репродуктивна медицина” Св. Елисавета” – Плевен, където от началото на годината 134 двойки са извършили ин витро процедури, финансирани от Фонда за асистирана репродукция. Броят на регистрираните клинични бременности е 35, а родените деца са 28.

В страната през 6-те месеца на годината след ин витро процедури и последваща бременност са родени 436 деца. Към момента 472 жени са бременни след успешно проведени процедури.
Общо през периода Фондът за асистирана репродукция е одобрил 2 255 заявления за първи, втори и трети опит, част от които са подадени в края на 2011 г. В същото време през тази година постъпилите заявления от пациенти са 2 085.
Изразходваните средства за дейността на Фонда от 1 януари до 30 юни са в размер на 6 467 945 лв. През този период работата на Фонда е била проверявана 4 пъти.
С промени в Правилника на Фонда за асистирана репродукция от 8 юни т.г. срокът на валидност на заповедите за финансиране за ин витро процедурите беше увеличен от шест месеца на една година. По този начин по-голям брой жени с репродуктивни проблеми получават шанс да имат свое дете. Освен пациентките със злокачествени заболявания, с предимство при разглеждане на заявленията вече се ползват и жени, които имат други медицински причини. Общественият съвет разглежда всеки конкретен случай след представяне на необходимата медицинска документация. С други промени в Правилника беше облекчен и административния ред за получаване на документите, даващи право на финансиране от Фонда за асистирана репродукция.

Прочетете също:

Почетни плакети на дългогодишни кръводарители ще връчат в Плевен

По повод  Международния ден на кръводарителя – 14 юни,организацията на Българския червен кръст в Плевен ...