Начало / Крими / 12 злонамерени телефонни сигнали са подадени тази година

12 злонамерени телефонни сигнали са подадени тази година

12 злонамерени телефонни сигнали са подадени до края на август тази година. Автори на шегите са двама непълнолетни и 112един пълнолетен. 18 са регистрираните фалшиви телефонни обаждания през миналата година. Установените извършители са 6 малолетни, 2 непълнолетни и 1 пълнолетен. Информацията изнесе по време на пресконференция Валери Петков, зам.-директор на ОД на МВР-Плевен.

Инспектори от Детските педагогически стаи ще изнасят 10-минутни превантивни беседи за наказателната отговорност при подаване на злонамерен телефонен анонимен сигнал, информира още Петков. По думите му много от децата не разбират, че това не е игра, а престъпление чл.326 от НК. Злонамерените телефонни сигнали в училищата логично се увеличават преди предстоящи класни и контролни работи, сочат фактите.

Тъй като телефон 112 е безплатен, не е никакъв проблем за децата за звънят от мобилните си апарати дори без ваучер. Злонамерените сигнали обаче водят до изразходване не по предназначение на държавен ресурс, припомни Петков.

Във връзка с утвърдените от министъра на вътрешните работи и министъра на образованието, младежта и науката Правила за действия при получаване на злонамерен анонимен телефонен сигнал в образователните институции са проведени срещи с началника на Регионалния инспекторат по образованието – Плевен, директори на учебни заведения и представители на ОУ»Пожарна безопасност и защите на населението». В Областната дирекция на полицията са разработени инструкции за действие при получаване на злонамерен анонимен сигнал в учебните заведения.

Прочетете също:

74-годишен мъж загина при пожар в дома си

При пожар в дома си в плевенското село Брегаре е загинал 74-годишен мъж, съобщиха от ...