Начало / Култура / 12 август е Международен ден на младежта

12 август е Международен ден на младежта

Международният ден на младежта се отбелязва от 2000 г., след като с резолюция 54/120 на Общото събрание на ООН от 17 декември 1999 г. е избрана датата 12 август. Идеята на Международния ден на младежта е да се поощри диалогът между младежите от различни култури и диалога между поколенията, той предоставя уникалната възможност младите хора да бъдат интегрирани в процеса на вземане на решения на глобално, национално и местно ниво.
В България за първи път 12 август се отбелязва официално през 2007 година.
През миналата година на 12 август по инициатива на Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) е подписана съвместна Декларация за достъп до култура на младите хора от Министерството на младежта и спорта, Министерството на регионалното развитие, Министерството на земеделието и храните, Министерството на образованието и науката, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на културата, Агенция за социално подпомагане, Национален Център „Европейски младежки програми и инициативи“, Център за развитие на човешките ресурси, УНИЦЕФ и български неправителствени организации. До момента и над 60 български общини са се присъединили към Декларацията.
Съпричастността към Национална кампания за достъп на младите хора до култура е ключов момент за стимулирането на социалното приобщаване, равенството и активното участие на младата генерация в културните процеси, за насърчаване на творческо поколение и достъп на младите хора до култура и за утвърждаване на социалната мисия на българската култура.

Прочетете също:

Награди за деца от арт школа „Колорит“ от Националния конкурс „Пчеларство 2021“

Тази година  Националният конкурс  за детско творчество, посветен на пчелите, меда и екологията в рамките ...