Начало / Общество / 118 години от рождението на Димитър Талев

118 години от рождението на Димитър Талев

На 1 септември се навършват 118 години от рождението на един от най-значимите писатели за българската литература Димитър Талев. Той е автор на тетралогията „Железният светилник“, „Преспанските камбани“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам“.

Освен статии, разкази, романи, творецът създава и сборник с разкази и приказки за деца, който носи името „Сълзите на мама”. Това е първата книга на писателя, посветена на деца, която излиза на литературния пазар през 1925 година. През 2011 година, книгата е преиздадена.

Димитър Талев е роден в град Прилеп, в областта Македония, тогава все още под османска власт, на 1 септември 1898 година. Расте в семейството на майстор железар и ковач, в чийто дом владее дух на патриархална сърдечност и възрожденски патриотизъм. Негов брат е революционерът от ВМОРО Георги Талев. На 9 години остава без баща. Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война определят безсистемното му образование; учи с прекъсвания в Прилеп, Солун, Скопие, Стара Загора; завършва гимназия в Битоля през 1920 година.

След гимназията Талев посещава лекции в чужбина по медицина и по философия. Следва по един семестър в Загреб и Виена през 1920 – 1921 г. Разбира, че това не го вълнува и точно в деня, в който почива Вазов, той се връща от Австрия и слиза на Видинското пристанище. После изучава и завършва българска филология в Софийски университет през 1925 г

За пръв път печата като ученик в Скопската гимназия през 1917 г. разказа „В очакване“ (вестник „Родина“), написан по подражание на Иван Вазов, под чието влияние впоследствие укрепва дарованието му. През първата половина на 20-те години Талев публикува социални разкази и импресии; плод на временни леви умонастроения, във вестниците „Работнически вестник“, „Работническо единство“, „Лъч“ и в сп. „Нов път“.

През 2016 г. Димитър Талев е удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на община Луковит“.

Прочетете също:

От днес затягат противоепидемичните мерки в Плевен заради висока заболеваемост

От днес, 14 януари 2022 г.,  в община Плевен се въвеждат по-строги противоепидемични мерки за ...