Начало / Общество / 115 нови дървета ще има пешеходната зона след ремонта /допълнена/

115 нови дървета ще има пешеходната зона след ремонта /допълнена/

нова визия на пешеходната зона

След ремонта на централната пешеходна зона и площад „Възраждане” в Плевен ще бъдат засадени 115 нови дървета, 111 от съществуващите ще бъдат запазени и около 20 – стари и болни, ще бъдат отсечени. Това съобщи днес на пресконференция ландшафтния архитект Лидия Христова, която е част от екипа, работил по архитектурния проект за реконструкция на пешеходната зона в Плевен. Сред новите видове дървета, които ще бъдат засадени, са японски клен, който ще разнообрази зоната пред сградата на Общината с красивите си, обагрени в червено листа. Освен това ще бъдат засадени шистилии, явор, чинар, албиции. При избора на дървесни водове сме търсили  ефекта на контраст с вече съществуващата растителност и естетическия ефект, подчерта арх. Христова.

Любопитна подробност е, че пред Общината ще бъде засадена 6-метрова испанска ела, която може да стане новото коледно дърво на Плевен. Арх. Христова обясни, че тя  израства сравнително бавно и достига до 25 м височина.

Общо, след ремонта,  площта на зелените площи в центъра на Плевен ще бъдат близо 7 000 кв. м.

нова визия площад

Нова едроразмерна растителност ще бъде ситуирана основно в периферията на централния площад, който ще бъде разделен на два по-малки, обясни арх. Красимир  Попов, ръководител на проектантския екип, изработил проекта за реконструкция на централната пешеходна зона.  Единият – по-големият, ще е пред Мавзолея, а другият, който ще е по-малък, ще е пред читалище „Съгласие”. Предвидено е да бъде премахнат партера пред пеещия фонтан в началото на Градската градина и така той да бъде върнат в първоначалния си вид и достъпа до него да бъде облекчен. От друга страна ще се отвори подхода към Градската градина.

Розариумът пред Областната управа ще претърпи корекция, а зелената площ пред другата фасада на сградата ще бъде разширена.

От три до десет пъти ще се разшири площта около съществуващите дърветата, за да се осигури по-доброто им развитие, обясни арх. Попов, като ще бъде поставена специална система за поливане на всички зелени площи в централната градска част. Тя ще е свързана със сондажа, който беше направен пред сградата на Централна поща. Направеният за целта каптаж ще бъде естетизиран, за да се впише в средата.

При озеленяването е предвидено още двата отделни цветарника в зоната на водните огледала да бъдат обединени в една обща зелена площ.

Новите настилки, които ще бъдат поставени, ще са от най-високо качество, гарантира арх. Попов. Плевен ще бъде едно от първите населени места в страната, в които ще има специално заключване на паважната настилка, което ще гарантира запазване на разчертаната по проект  геометрия на поставянето й. Това ще гарантира и обезопасяване срещу кражба на малките паважни елементи, допълни архитектът. Настилките се произвеждат в завод в Елин Пелин на австрийска фирма и според арх. Попов е най-доброто предложение.

нова визия площад

Отводняването ще бъде през малки ревизионни отвори от чугун, които са със секретно заключване срещу кражба. Осигурена е и възможност за видеонаблюдение и със средства по друг проект или със собствени средства на Общината то може да бъде монтирано, за да се осигури контрола в зоната.

Централната градска част ще има напълно достъпна среда чрез изграждането на специални маршрути, обозначени с тактилни /осезаеми/  ивици.

Проектът Обновяване и модернизация на физическата среда чрез реконструкция на централната пешеходна зона на град Плевен”  трябва да приключи до 20 януари 2015 г., като ремонтът на пешеходната зона и площад „Възраждане” трябва да е завършен до 15 ноември тази година. В месеците до ноември предстои да бъде извършена реконструкция на почти 30 дка площ. В тях влизат близо 7 дка зелени площи и малко над 21 дка пешеходна зона Общата стойност на проекта е близо  5 млн. 900 хил. лв, от които 4 млн. 912хил.лв. са за реализиране на основните обекти –  централната пешеходна зона, площад „Възраждане” и Водната каскада, а 935 038  лв са за допълнителните обекти – водните огледала и пеещия фонтан

 

Прочетете също:

Гражданска инициатива организира онлайн дискусия на тема „Лев или евро – ползи и опасности от влизането в еврозоната“

Инициативата за гражданско образование „Граждани с мисъл“ организира онлайн дискусия на тема „Лев или евро ...